ฤe imate ribez, kar z jogurtovimi lonฤki izmerimo koliฤine in mimogrede pripravimo to mehko, soฤno in okusno pecivo.
Sestavine za jogurtovo pecivo z ribezom
- 3 jogurtove lonฤke rdeฤega ribeza
- 2 jogurtova lonฤka moke
- 1 pecilni praลกek
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci
- 1/2 jogurtovega lonฤka sladkorja
- 1/2 jogurtovega lonฤka rastlinskega olja
- 1 lonฤek polnomastnega, ลกe bolje grลกkega jogurta
- 1 neลกkropljena limona
- ลกฤepec soli
- sladkor v prahu za posip
Postopek
1Ribez osmukamo in operemo. Limoni najprej naribamo lupinico, nato pa stisnemo ลกe sok.
2Peฤico predgrejemo na 180ยฐC pekaฤ, velikosti 25×20 cm, namastimo z oljem ali obloลพimo s peki papirjem.
3Moko s pecilnim praลกkom in soljo presejemo. V skledi z elektriฤnim meลกalnikom stepamo jajca s sladkorjem, dokler ne spremenijo barve in dobijo kremno strukturo, kar traja pribliลพno pet minut.
4Ob stalnem meลกanju dodamo olje, limonino lupinico, limonin sok in jogurt, nato pa postopoma ลกe presejano moko s pecilnim praลกkom. Stepamo ลกe dve minuti.
5V maso stresemo 2 lonฤka ribezovih jagod, enega prihranimo za okras, neลพno premeลกamo, da se enakomerno razporedijo in maso vlijemo v pekaฤ. Peฤemo na srednji legi 30-40 minut, naredimo preizkus z zobotrebcem. Ko ga zapiฤimo na sredino, mora biti suh, nanj se ne sme prijeti testo.
6Preden postreลพemo, pecivo malo ohladimo, okrasimo s sveลพim ribezom in potresemo s sladkorjem v prahu. Pecivo je najboljลกe ลกe mlaฤno.