Zaฤutite poletje v vsakem griลพljaju z naลกim osveลพujoฤim jogurtovim pecivom z bezgovimi jagodami. To soฤno in lahko pecivo zdruลพuje sveลพino jogurta s sladko noto bezgovih jagod, ustvarjajoฤ popolno harmonijo okusov. Ni le okusno, ampak tudi mamljivo za oฤi s svojimi pisanimi plodovi.
Bezeg (Sambucus) ne ponuja le diลกeฤih cvetov, temveฤ tudi soฤne jagode, ki dozorijo poleti.
Bezgove jagode so znane po svoji intenzivni aromi in sladkosti. Ko jih ujamemo v receptih, dodajo jedi osveลพujoฤ in sladek poudarek. Priljubljene so za pripravo razliฤnih dobrot, kot so marmelade, kompoti, pite, in seveda, kot soฤni dodatki za peciva, kot je jogurtovo pecivo z bezgovimi jagodami.
Poleg svoje kulinariฤne vrednosti pa bezgove jagode veljajo tudi za zdrave. Bogate so z antioksidanti, vitaminom C in drugimi hranili, ki prispevajo k sploลกnemu zdravju. V ljudski medicini se pogosto uporabljajo zaradi svojih protivnetnih lastnosti.
Vendar moramo biti pri nabiranju bezgovih jagod previdni. Nabiramo samo res zrele plodove, kar vฤasih zahteva dobrลกno mero potrpeลพljivosti, saj na istem grozdu velikokrat najdemo tako zrele, kot tudi nedozorele plodove (ti niso uลพitni). Bezgove jagode so uลพitne kadar so prekuhane. Surove povzroฤajo slabost in boleฤine v trebuhu. To nastane zaradi cianogenih glikozidov, ki so termiฤno neobstojni in se s kuhanjem pretvorijo v neลกkodljive spojine. Ampak brez skrbi, naลกe pecivo se bo peklo 45 minut in toksini bodo razpadli.
Sestavine za jogurtovo pecivo z bezgom
- 200 g zrelih bezgovih jagod
- 300 g moke
- 1 pecilni praลกek
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci
- 130 g sladkorja
- 100 ml olja
- 185 g polnomastnega ali grลกkega jogurta
- 1 neลกkropljena limona
- ลกฤepec soli
Postopek
1Bezgove jagode oฤistimo in operemo. Limoni najprej naribamo lupinico, nato ลกe stisnemo sok.
2Podolgovat pekaฤ za kruh obloลพimo s peki papirjem ali namastimo z oljem in poprลกimo z moko. Peฤico predgrejemo na 180ยฐC.
3Moko s pecilnim praลกkom in soljo presejemo.
4V skledi z elektriฤnim meลกalnikom stepamo jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem dokler ne spremenijo barve in postanejo kremasta, pribliลพno pet minut.
5Ob stalnem meลกanju dodamo olje, limonino lupinico, limonin sok in jogurt. Dobro premeลกamo, da dobimo homogeno maso.
6Nato pa postopoma, z roฤno metlico vmeลกavamo ลกe presejano moko s pecilnim praลกkom. Meลกamo neลพno z gibi od spodaj navzgor samo toliko ฤasa, da se moka lepo vmeลกa v testo. Ne meลกamo predolgo, tako bo testo mehkejลกe in bolj soฤno.
7V maso vmeลกamo ลกe bezgove jagode, neลพno premeลกamo, da se enakomerno razporedijo in maso vlijemo v pekaฤ.
8Peฤemo na srednji legi pribliลพno 45 minut, naredimo preizkus z zobotrebcem. Ko ga zapiฤimo na sredino, mora biti suh, nanj se ne sme prijeti testo.
9Peฤenega ohladimo in, ฤe nam je vลกeฤ bolj sladko pecivo, potresemo s sladkorjem v prahu.