Jogurtovo pecivo z bezgom

Znam svetuje

Zaฤutite poletje v vsakem griลพljaju z naลกim osveลพujoฤim jogurtovim pecivom z bezgovimi jagodami. To soฤno in lahko pecivo zdruลพuje sveลพino jogurta s sladko noto bezgovih jagod, ustvarjajoฤ popolno harmonijo okusov. Ni le okusno, ampak tudi mamljivo za oฤi s svojimi pisanimi plodovi.

Bezeg (Sambucus) ne ponuja le diลกeฤih cvetov, temveฤ tudi soฤne jagode, ki dozorijo poleti.

Bezgove jagode so znane po svoji intenzivni aromi in sladkosti. Ko jih ujamemo v receptih, dodajo jedi osveลพujoฤ in sladek poudarek. Priljubljene so za pripravo razliฤnih dobrot, kot so marmelade, kompoti, pite, in seveda, kot soฤni dodatki za peciva, kot je jogurtovo pecivo z bezgovimi jagodami.

Poleg svoje kulinariฤne vrednosti pa bezgove jagode veljajo tudi za zdrave. Bogate so z antioksidanti, vitaminom C in drugimi hranili, ki prispevajo k sploลกnemu zdravju. V ljudski medicini se pogosto uporabljajo zaradi svojih protivnetnih lastnosti.

Vendar moramo biti pri nabiranju bezgovih jagod previdni. Nabiramo samo res zrele plodove, kar vฤasih zahteva dobrลกno mero potrpeลพljivosti, saj na istem grozdu velikokrat najdemo tako zrele, kot tudi nedozorele plodove (ti niso uลพitni). Bezgove jagode so uลพitne kadar so prekuhane. Surove povzroฤajo slabost in boleฤine v trebuhu. To nastane zaradi cianogenih glikozidov, ki so termiฤno neobstojni in se s kuhanjem pretvorijo v neลกkodljive spojine. Ampak brez skrbi, naลกe pecivo se bo peklo 45 minut in toksini bodo razpadli.

Sestavine za jogurtovo pecivo z bezgom

  • 200 g  zrelih bezgovih jagod
  • 300 g moke
  • 1 pecilni praลกek
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 jajci
  • 130 g sladkorja
  • 100 ml olja
  • 185 g  polnomastnega ali grลกkega jogurta
  • 1 neลกkropljena limona
  • ลกฤepec soli

Postopek

1Bezgove jagode oฤistimo in operemo. Limoni najprej naribamo lupinico, nato ลกe stisnemo sok.

2Podolgovat pekaฤ za kruh obloลพimo s peki papirjem ali namastimo z oljem in poprลกimo z moko. Peฤico predgrejemo na 180ยฐC.

3Moko s pecilnim praลกkom in soljo presejemo.

4V skledi z elektriฤnim meลกalnikom stepamo jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem dokler ne spremenijo barve in postanejo kremasta, pribliลพno pet minut.

5Ob stalnem meลกanju dodamo olje, limonino lupinico, limonin sok in jogurt. Dobro premeลกamo, da dobimo homogeno maso.

6Nato pa postopoma, z roฤno metlico vmeลกavamo ลกe presejano moko s pecilnim praลกkom. Meลกamo neลพno z gibi od spodaj navzgor samo toliko ฤasa, da se moka lepo vmeลกa v testo. Ne meลกamo predolgo, tako bo testo mehkejลกe in bolj soฤno.

7V maso vmeลกamo ลกe bezgove jagode, neลพno premeลกamo, da se enakomerno razporedijo in maso vlijemo v pekaฤ.

8Peฤemo na srednji legi pribliลพno 45  minut, naredimo preizkus z zobotrebcem. Ko ga zapiฤimo na sredino, mora biti suh, nanj se ne sme prijeti testo.

9Peฤenega ohladimo in, ฤe nam je vลกeฤ bolj sladko pecivo, potresemo s sladkorjem v prahu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite