Pečena slivova marmelada

Morda vas zanima

- Oglas -

Še ni konec sezone sliv, v receptu za malo drugačno marmelado ali kar džem pa jih bomo dali v pekač in šele potem namazali na kruh.

Sestavine

  • 2,5 kg zrelih sliv (dovolj za en pekač)
  • 25 dkg sladkorja
  • 1/2 dcl vinskega ali jabolčnega kisa
  • 2 žlici ruma (po želji)

Priprava

1Slive operemo in izkoščičimo, nato jih sesekljamo v mešalniku (če nočemo v marmeladi čutiti kožice), narežemo na koščke ali pa uporabimo kar cele polovičke. Posujemo jih s sladkorjem in premešamo ter vlijemo čez še kis. To fino mešanico pustimo stati par ur ali kar čez noč, če pa nimamo časa, slive denemo naravnost v pekač, ki smo ga posuli s sladkorjem, premešamo in smo pripravljeni na naslednji korak.

2Slive v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija, pečemo dobrih 60 minut. Občasno jih premešamo. Opazili bomo, da bo marmelada ves čas narahlo vrela, končni izdelek pa seveda mora biti gost. Če želimo bolj gosto marmelado, slive pečemo dlje časa.

3Ko je marmelada lepo gosta in packasta, je narejena. Pokapamo jo še z rumom (a tega ne storimo, če bodo marmelado jedli tudi otroci).

4Medtem damo v pečico, ogreto na 100 stopinj Celzija, dobro umite kozarce, v katere bomo shranili marmelado, in jih steriliziramo pol ure. Vročo marmelado nadevamo v kozarčke in jih dobro zapremo. Na tem koraku lahko prav tako uporabimo rum in ga nalijemo v notranjost vsakega pokrova, odlijemo in kozarček zapremo. Dih ruma bo vseeno ostal.

5Poskusite tudi možnost, ko kozarce, polne vroče marmelade, damo za kratek čas v pečico, kjer se na njih naredi skorjica, in jih šele potem zapremo s pokrovom.

6Zaprte kozarce ohladimo, vendar tako, da jih zavijemo v toplo odejo, pod katero se počasi ohlajajo. Marmelado hranimo v hladilniku, da se ne pokvari.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad