Jogurtova torta z borovnicami, za pripravo katere ne bomo potrebovali pečice, se prileže v vročih poletnih popoldnevih. Sestavin je dovolj za tortni model premera 23 cm.
Sestavine za jogurtovo torto z borovnicami
Za tortno dno
- 300 g maslenih piškotov
- 80 g masla
Za kremo
- 500 g navadnega čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 lističev želatine
- sok 1 limone
Za preliv
- 500 g borovnic
- 2 žlici limoninega soka
- 50 g sladkorja
Postopek
1Piškote v multipraktiku ali z valjarjem zmeljemo v drobtine. Maslo stopimo in ga primešamo drobtinam, dobro pregnetemo. Maso in enakomerno razporedimo po dnu pekača. Če je masa presuha, dodamo še malo mleka. S hrbtno stranjo žlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.
2Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se lističi popolnoma stopijo.
3Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
4Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v jogurtovo maso. Maso razdelimo na dva dela.
5Borovnice (nekaj jih pustimo za okras) s sladkorjem in limoninim sokom postavimo na ogenj, kuhamo približno 10 minut, da spustijo sok. Odvzamemo 5 žlic soka in ga enakomerno vmešamo v polovico jogurtove mase, da dobimo dvobarven nadev. Nato borovnice spasiramo s paličnim mešalnikom.
6Po piškotni osnovi najprej enakomerno razporedimo jogurtovo maso, postavimo za 10 minut v hladilnik, nato še jogurtovo maso z borovničevim sokom, spet postavimo za 10 minut v hladilnik.
7Na koncu še po vrhu čim bolj enakomerno razporedimo ohlajen borovničev preliv. Torto postavimo čez noč v hladilnik. Preden postrežemo jo še okrasimo s svežimi borovnicami.