Kaj, jagodna solata? Da! Poiลกฤite najboljลกe jagode, sveลพo poprovo meto in se podajte na kulinariฤno pustolovลกฤino. Zadovoljstvo ob pripravi in uลพivanju te jedi je zagotovljeno!
Jagoda vsebuje veliko vode (kar 90 odstotkov), poleg tega je bogata z vitaminom C.
Med zorenjem se plodovi obogatijo z rdeฤimi barvili antociani in karotini, ki so pomemben vir v prehrani ljudi. ฤreslovine zavirajo vnetja in uniฤujejo bakterije, veลพejo teลพke kovine, pomagajo pa tudi pri odpravljanju prebavnih teลพav. Kalij v jagodah pomaga blaลพiti krvni pritisk in uravnava koliฤino vode v tkivih.
Uลพivanje jagod vpliva na dobro poฤutje in razpoloลพenje, pospeลกuje razstrupljanje in ฤiลกฤenje organizma, krepi imunski sistem in zagotavlja lepo polt. Soฤni rdeฤi sadeลพi so bogati z vitamini C in E pa tudi A in B, z minerali, med njimi so kalcij, jod, mangan in ลพelezo, z organskima sadnima kislinama, jabolฤno in citronsko kislino, ki spodbujata razgradnjo maลกฤobnih zalog v organizmu, s kalcijem in fluorom, z magnezijem in s salicilno kislino, ki razgrajuje produkte seฤne kisline v organizmu in skrbi za njihovo izloฤanje, obenem pa blaลพi boleฤino in vnetje. Ker vsebujejo jagode relativno malo klasiฤnega sladkorja in veฤ sadnih sladkorjev, jih lahko v zmerni koliฤini uลพivajo tudi diabetiki.
Poleg ลพe omenjenih ugodnih uฤinkov veljajo jagode tudi kot naravni tonik za jetra in ลพolฤnik ter za ledvica in mehur, spodbujajo presnovo, pomagajo pri debelosti, utrujenosti in lenobnosti organizma, slabokrvnosti, driski in zaprtju, teลพavah z mehurjem, pri prenizkem krvnemu tlaku, miลกiฤnih krฤih, teลพavah z vidom, omedlevici, anksioznosti, ลพivฤni napetosti, razdraลพljivosti in nervozi. Prav tako je to sadje sila uฤinkovito in priljubljeno tudi v kozmetiki.
Sestavine za jagodno solato
- 500 g jagod
- 1 limona (sok in lupinica)
- 2 ลพlici medu
- 10-12 listov sveลพe poprove mete
- 1 ลพlica sesekljane sveลพe bazilike ali cele liste (po ลพelji)
- 1 ลพlica sesekljane sveลพe navadne mete ali cele liste (po ลพelji)
Postopek
1Jagode operite, odstranite peclje in jih nareลพite na ฤetrtine ali poloviฤke, odvisno od velikosti.
2V veฤji posodi zmeลกajte limonin sok in lupinico ter med. Dodajte sesekljano poprovo meto, sveลพo meto in baziliko (ฤe ลพelite) ter dobro premeลกajte.
3Dodajte narezane jagode v posodo s prelivom. Neลพno premeลกajte, da se jagode enakomerno prekrijejo s prelivom.
4Pokrijte posodo s plastiฤno folijo in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi prepletejo in jagode rahlo marinirajo.
5Solato postrezite ohlajeno. Lahko jo okrasite s sveลพimi listi mete ali pa po ลพelji dodate sladoled ali stepeno smetano kot dodatek.
Ta osveลพujoฤa jagodna solata je odliฤna kot samostojna jed ali kot priloga k drugim jedem. Uลพivajte v njenem okusu!