Jagodna solata

Znam svetuje

Kaj, jagodna solata? Da! Poiลกฤite najboljลกe jagode, sveลพo poprovo meto in se podajte na kulinariฤno pustolovลกฤino. Zadovoljstvo ob pripravi in uลพivanju te jedi je zagotovljeno!

Jagoda vsebuje veliko vode (kar 90 odstotkov), poleg tega je bogata z vitaminom C.

Med zorenjem se plodovi obogatijo z rdeฤimi barvili antociani in karotini, ki so pomemben vir v prehrani ljudi. ฤŒreslovine zavirajo vnetja in uniฤujejo bakterije, veลพejo teลพke kovine, pomagajo pa tudi pri odpravljanju prebavnih teลพav. Kalij v jagodah pomaga blaลพiti krvni pritisk in uravnava koliฤino vode v tkivih.

Uลพivanje jagod vpliva na dobro poฤutje in razpoloลพenje, pospeลกuje razstrupljanje in ฤiลกฤenje organizma, krepi imunski sistem in zagotavlja lepo polt. Soฤni rdeฤi sadeลพi so bogati z vitamini C in E pa tudi A in B, z minerali, med njimi so kalcij, jod, mangan in ลพelezo, z organskima sadnima kislinama, jabolฤno in citronsko kislino, ki spodbujata razgradnjo maลกฤobnih zalog v organizmu, s kalcijem in fluorom, z magnezijem in s salicilno kislino, ki razgrajuje produkte seฤne kisline v organizmu in skrbi za njihovo izloฤanje, obenem pa blaลพi boleฤino in vnetje. Ker vsebujejo jagode relativno malo klasiฤnega sladkorja in veฤ sadnih sladkorjev, jih lahko v zmerni koliฤini uลพivajo tudi diabetiki.

Poleg ลพe omenjenih ugodnih uฤinkov veljajo jagode tudi kot naravni tonik za jetra in ลพolฤnik ter za ledvica in mehur, spodbujajo presnovo, pomagajo pri debelosti, utrujenosti in lenobnosti organizma, slabokrvnosti, driski in zaprtju, teลพavah z mehurjem, pri prenizkem krvnemu tlaku, miลกiฤnih krฤih, teลพavah z vidom, omedlevici, anksioznosti, ลพivฤni napetosti, razdraลพljivosti in nervozi. Prav tako je to sadje sila uฤinkovito in priljubljeno tudi v kozmetiki.

Sestavine za jagodno solato

  • 500 g jagod
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 2 ลพlici medu
  • 10-12 listov sveลพe poprove mete
  • 1 ลพlica sesekljane sveลพe bazilike ali cele liste (po ลพelji)
  • 1 ลพlica sesekljane sveลพe navadne mete ali cele liste (po ลพelji)

Postopek

1Jagode operite, odstranite peclje in jih nareลพite na ฤetrtine ali poloviฤke, odvisno od velikosti.

2V veฤji posodi zmeลกajte limonin sok in lupinico ter med. Dodajte sesekljano poprovo meto, sveลพo meto in baziliko (ฤe ลพelite) ter dobro premeลกajte.

3Dodajte narezane jagode v posodo s prelivom. Neลพno premeลกajte, da se jagode enakomerno prekrijejo s prelivom.

4Pokrijte posodo s plastiฤno folijo in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi prepletejo in jagode rahlo marinirajo.

5Solato postrezite ohlajeno. Lahko jo okrasite s sveลพimi listi mete ali pa po ลพelji dodate sladoled ali stepeno smetano kot dodatek.

Ta osveลพujoฤa jagodna solata je odliฤna kot samostojna jed ali kot priloga k drugim jedem. Uลพivajte v njenem okusu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite