Jaffa pecivo

Znam svetuje

Jaffa pecivo je slastna in osveลพujoฤa poslastica, ki zdruลพuje soฤno pomaranฤno marmelado s ฤokoladnim oblivom in neลพnim biskvitom. Ta edinstvena sladica, imenovana po priljubljenem piลกkotu Jaffa Cake, bo navduลกila vaลกe brbonฤice s popolno harmonijo sladkosti in kislosti. S to preprosto pripravljeno sladico boste zagotovo zadovoljili svoje goste ob vsaki posebni priloลพnosti. Odkrijte ฤar Jaffe v vsakem griลพljaju tega neustavljivo okusnega peciva!

Sestavine za Jaffa pecivo

  • 4 jajca
  • 20 dkg sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 dcl mleka
  • 20 dkg moke
  • 1 praลกek za pecivo
  • mareliฤna marmelada (tudi od pomaranฤe)

Preliv

  • 5 dkg sladkorja
  • 1 dcl prekuhane in ohlajene vode
  • 2 pomaranฤi
  • ฤokoladna glazura – 200 g jedilne ฤokolade in 1 ลพlica masla

Kalorijske vrednosti

Ocena kaloriฤnih vrednosti za posamezno sestavino recepta (vrednosti so pribliลพne in se lahko razlikujejo glede na dejanske sestavine):

  1. Jajca (4 kosi):
    • Pribliลพno 320 kcal
  2. Sladkor (20 dag):
    • Pribliลพno 800 kcal
  3. Vaniljev sladkor (1 vreฤka):
    • Pribliลพno 40 kcal
  4. Mleko (1 dcl):
    • Pribliลพno 50 kcal
  5. Moka (20 dag):
    • Pribliลพno 700 kcal
  6. Praลกek za pecivo (1 vreฤka):
    • Pribliลพno 10 kcal
  7. Mareliฤna marmelada (koliฤina ni navedena):
    • Pribliลพno 300 kcal (za 100 g)
  8. Preliv:
    • Sladkor (5 dag): Pribliลพno 200 kcal
    • Voda (1 dcl): 0 kcal
    • Pomaranฤe (2 kosi): Pribliลพno 170 kcal
  9. ฤŒokoladna glazura:
    • ฤŒokolada (200 g): Pribliลพno 1100 kcal
    • Maslo (1 ลพlica): Pribliลพno 100 kcal

Skupna ocenjena kaloriฤna vrednost celotnega recepta bo pribliลพno 3900 kcal. Vrednosti so pribliลพne in se lahko razlikujejo glede na blagovno znamko in natanฤne koliฤine uporabljenih sestavin. Pri pripravi recepta vedno upoลกtevajte dejanske sestavine in koliฤine za najbolj natanฤne informacije o kaloriฤni vrednosti.

Postopek

1Najprej naredite biskvit. Loฤite rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto umeลกajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, mlekom in moko, ki jo prej presejemo skupaj s pecilnim praลกkom.

2Segrejte peฤico na 170 stopinj Celzija. Medtem iz beljakov naredite sneg, dodajte mu ลกฤepec soli. Neลพno ga z metlico umeลกajte v zmes. Maso vlijte v pekaฤ, obloลพen s peki papirjem, in pecite pribliลพno 25 minut.

3Peฤen biskvit ohladite. Prereลพite ga na pol. Spodnjo polovico biskvita vrnite v pekaฤ. Premaลพite ga z marmelado. ฤŒe je marmelada pretrda za mazanje, jo segrejte v vodni kopeli ali v mikrovalovni peฤici.

4Zgornji del biskvita nalomite na koลกฤke. Prelijte ga s prekuhano vodo, sladkorjem, sokom obeh pomaranฤ, dodajte tudi naribano pomaranฤno skorjico. Dobro premeลกajte in razporedite po biskvitu.

5Kolaฤ prelijte s ฤokoladno glazuro. Naredite jo tako, da ฤokolodo in maslo stopimo na vodni kopeli. Pecivo za nekaj ur, najbolje ฤez noฤ, postavimo v hladilnik.

Ali ste vedeli?

Jaffa Piลกkotki in Pecivo: Ime “Jaffa” je priljubljeno v svetu sladic, predvsem zaradi Jaffa piลกkotkov. Ti so dobili ime po Jaffi, obalnem mestu v Izraelu, kjer so prviฤ izdelali tovrstne piลกkote. Jaffa piลกkotki so znani po svoji strukturi, ki vkljuฤuje ฤokoladno glazuro in sredico z marmelado.

Marmelada iz Marelic ali Pomaranฤ: V receptu se lahko uporabi mareliฤna ali pomaranฤna marmelada. Mareliฤna marmelada je pogosto sladka, s kanฤkom kiselkastega okusa, medtem ko pomaranฤna marmelada prinese bolj citrusno noto. Oboje se odliฤno ujema s sladkim biskvitom.

Pomaranฤe v Prelivu: Uporaba pomaranฤ v prelivu prinaลกa osveลพujoฤ in aromatiฤen okus k sladici. Pomaranฤe so bogate z vitaminom C in prispevajo k sveลพini celotnega okusa.

ฤŒokoladna Glazura: ฤŒokoladna glazura sestavljena iz jedilne ฤokolade in masla doda sladici bogato in kremasto teksturo. To je tudi odliฤen naฤin za dodajanje globokega ฤokoladnega okusa k receptu.

Vaniljev Sladkor za Aromo: Vaniljev sladkor dodaja neลพno aromo vanilje k biskvitu, kar dopolni sladkost recepta. Vaniljev sladkor se pogosto uporablja za izboljลกanje okusa pekovskih izdelkov.

Kulinariฤna Kreativnost: Recept za Jaffa pecivo ponuja veliko moลพnosti prilagajanja in eksperimentiranja. Lahko dodate svoj osebni peฤat, na primer, z dodajanjem oreลกฤkov, posuลกenega sadja ali drugih sestavin po lastnem okusu.

Zgodovinsko Ozadje: Jaffa piลกkotki in podobne sladice so se pojavile ลพe v 19. stoletju. Njihova priljubljenost se je sฤasoma razลกirila po svetu, in danes so priljubljeni v razliฤnih kulinariฤnih kulturah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite