Fondant – sladkorna masa

Znam svetuje

Sladkorna masa oziroma fondant je nekaj, s ฤemer se prej ali slej sreฤa vsaka pekarica. Obiฤajno se uporablja kot preliv ali dekoracija za slaลกฤice, kot so torte, mafini, piลกkoti in kolaฤki (cupcakes). Fondant je narejen iz sladkorja v prahu, glukoze ali koruznega sirupa, glicerina in ลพelatine ali agar-agarja. Masa se lahko obarva in oblikuje v razliฤne oblike in vzorce, kar omogoฤa ustvarjanje zapletenih in izvirnih dekoracij za sladice. Fondant je znan po svoji gladki, trpeลพni in elastiฤni teksturi, ki se lahko raztegne, zvija in razreลพe brez razpok ali lomov.

Sestavine za fondant

  • 1 vreฤka ลพelatine v prahu
  • 20 ml vode (za fruktozo)
  • 50 ml hladne vode (za ลพelatino)
  • 100 g fruktoze (sadni sladkor)
  • 900 g sladkorja v prahu
  • 1 velika ลพlica glicerina (kupite v lekarni)

Postopek

1V globoko posodo presejemo sladkor v prahu.

2ลฝelatino prelijemo z dovolj hladne vode, da se ne dotika, in pustimo, da nabrekne.

3Pristavimo kozico in v njej skuhamo fruktozo in vodo. Pustimo vreti pol minute. Odstavimo, takoj dodamo ลพlico glicerina in dobro premeลกamo. Dodamo namoฤeno ลพelatino in meลกamo, da se ลพelatina raztopi in masa poveลพe. Zmes ลกe vroฤo in poฤasi z ลพlico vmeลกamo v presejan sladkor. Meลกamo toliko ฤasa, dokler gre, potem stresemo na povrลกino in gnetemo z rokami v gladko maso.

4Dobimo 1 kg odliฤne fondant mase. Hranimo jo na sobni temperaturi v hermetiฤno zaprti posodi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite