Fondant – sladkorna masa

Znam svetuje

Sladkorna masa oziroma fondant je nekaj, s čemer se prej ali slej sreča vsaka pekarica. Običajno se uporablja kot preliv ali dekoracija za slaščice, kot so torte, mafini, piškoti in kolački (cupcakes). Fondant je narejen iz sladkorja v prahu, glukoze ali koruznega sirupa, glicerina in želatine ali agar-agarja. Masa se lahko obarva in oblikuje v različne oblike in vzorce, kar omogoča ustvarjanje zapletenih in izvirnih dekoracij za sladice. Fondant je znan po svoji gladki, trpežni in elastični teksturi, ki se lahko raztegne, zvija in razreže brez razpok ali lomov.

Sestavine za fondant

  • 1 vrečka želatine v prahu
  • 20 ml vode (za fruktozo)
  • 50 ml hladne vode (za želatino)
  • 100 g fruktoze (sadni sladkor)
  • 900 g sladkorja v prahu
  • 1 velika žlica glicerina (kupite v lekarni)

Postopek

1V globoko posodo presejemo sladkor v prahu.

2Želatino prelijemo z dovolj hladne vode, da se ne dotika, in pustimo, da nabrekne.

3Pristavimo kozico in v njej skuhamo fruktozo in vodo. Pustimo vreti pol minute. Odstavimo, takoj dodamo žlico glicerina in dobro premešamo. Dodamo namočeno želatino in mešamo, da se želatina raztopi in masa poveže. Zmes še vročo in počasi z žlico vmešamo v presejan sladkor. Mešamo toliko časa, dokler gre, potem stresemo na površino in gnetemo z rokami v gladko maso.

4Dobimo 1 kg odlične fondant mase. Hranimo jo na sobni temperaturi v hermetično zaprti posodi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite