Sladkorna masa oziroma fondant je nekaj, s ฤemer se prej ali slej sreฤa vsaka pekarica. Obiฤajno se uporablja kot preliv ali dekoracija za slaลกฤice, kot so torte, mafini, piลกkoti in kolaฤki (cupcakes). Fondant je narejen iz sladkorja v prahu, glukoze ali koruznega sirupa, glicerina in ลพelatine ali agar-agarja. Masa se lahko obarva in oblikuje v razliฤne oblike in vzorce, kar omogoฤa ustvarjanje zapletenih in izvirnih dekoracij za sladice. Fondant je znan po svoji gladki, trpeลพni in elastiฤni teksturi, ki se lahko raztegne, zvija in razreลพe brez razpok ali lomov.
Sestavine za fondant
- 1 vreฤka ลพelatine v prahu
- 20 ml vode (za fruktozo)
- 50 ml hladne vode (za ลพelatino)
- 100 g fruktoze (sadni sladkor)
- 900 g sladkorja v prahu
- 1 velika ลพlica glicerina (kupite v lekarni)
Postopek
1V globoko posodo presejemo sladkor v prahu.
2ลฝelatino prelijemo z dovolj hladne vode, da se ne dotika, in pustimo, da nabrekne.
3Pristavimo kozico in v njej skuhamo fruktozo in vodo. Pustimo vreti pol minute. Odstavimo, takoj dodamo ลพlico glicerina in dobro premeลกamo. Dodamo namoฤeno ลพelatino in meลกamo, da se ลพelatina raztopi in masa poveลพe. Zmes ลกe vroฤo in poฤasi z ลพlico vmeลกamo v presejan sladkor. Meลกamo toliko ฤasa, dokler gre, potem stresemo na povrลกino in gnetemo z rokami v gladko maso.
4Dobimo 1 kg odliฤne fondant mase. Hranimo jo na sobni temperaturi v hermetiฤno zaprti posodi.