Crème brûlée je sladica iz sladke smetane, vanilje in rumenjakov ter ustvarjena za vse okuse. Prepriča celo tiste, ki niso najbolj sladokusni.
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 1/2 vaniljevega ekstrakta ali strok vanilje
- 5 jajčnih rumenjakov
- 100 g sladkorja
Postopek
1Pečico segrejemo in skuhamo smetano. Smetani dodamo vaniljo in pustimo v zaprti posodi 10 minut.
2Rumenjake penasto stepemo z dvema žlicama sladkorja. Vmešamo vročo smetano. Kremo precedimo v posodice, primerne za pečico.
3Skledice postavimo v vodno kopel in kremo kuhamo 15-18 minut v pečici, da se naredi lepa rjava skorjica. Krema mora ostati tekoča. Posodice prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure.
4Pred serviranjem v vsako skledico potrosimo 1/2 žlice sladkorja in jih postavimo v pečico pod žar, da se naredi skorjica – to traja okoli 2-3 minute. Krema ne sme zavreti. Ohladimo in postrežemo.