Creme brulee

Znam svetuje

Samo štiri preproste sestavine potrebujemo za pripravo res izjemno elegantne in okusne sladice.

Sestavine

  • 1/2 litra sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 5 rumenjakov
  • 90 g sladkorja

Postopek

1Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in oboje damo v smetano. Smetano segrejemo, vendar pazimo, da ne zavre.

2Rumenjake in sladkor penasto vmešamo. Iz smetane odstranimo vaniljev strok.

3Nato toplo smetano počasi vmešamo v rumenjake ter jo ob tem ves čas mešamo. Maso precedimo skozi gosto cedilo, pustimo 5 minut, nato pa poberemo peno, ki se je nabrala na vrhu.

4Napolnimo posodice, v katerih bomo pekli creme brule, jih postavimo v pladenj z visokim robom in v pladenj nalijemo vrelo vodo, toliko da so posodice do 3/4 v vodi. Pladenj nato postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 140°C za 40-50 minut.

5Creme brulee je pečen, ko doseže središčno temperaturo med 77 in 80°C (če ga potresemo, je na sredini še vedno nekoliko tresoč in mehak kot žele.

6Ko je pečen, ga vzamemo iz vode in pustimo zunaj, da se ohladi, nato ga damo v hladilnik za vsaj 5 ur ali še boljše čez noč.

7Preden ga postrežemo, po vrhu potresemo sladkor in ga s plinskim gorilnikom karameliziramo.

Nasvet

8Vaniljev strok lahko zamenjamo s tremi žličkami vaniljevega ekstrakta. Če nimamo plinskega gorilnika, postavimo posodice za pet minut pod žar v pečico.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite