Okusen in kremast čokoladni sladoled s čilijem je idealen za vse ljubitelje pekoče hrane. Združuje sladkost čokolade z nežno pikantnostjo čilija.
Sestavine za čokoladni sladoled s čilijem
- 300 ml polnomastnega mleka
- 300 ml sladke smetane za stepanje
- 200 g temnih čokoladnih kapljic
- 1 zvrhana žlica grenkega kakava
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 sušen čili ali čili v prahu
- 50 ml viskija
- ščepec soli
Postopek
1Uporabimo lahko čili v prahu ali cel sušen čili, ki ga razpolovimo in mu odstranimo semena ter ga zdrobimo v majhne koščke. Količino čilija prilagodimo okusu. Uporabljajmo rokavice, da se ne bomo z rokami pekočega čilija dotaknili oči ali ust. Priporočamo, da začnete z manjšo količino čilija in ga postopoma dodajate, da dosežete stopnjo pikantnosti, ki vam je najbolj všeč.
2V posodi segrejemo mleko, sladkor, grenek kakav in čili ter pazimo, da ne zavre. V toplo mleko stresemo čokoladne kapljice in mešamo, da se popolnoma raztopijo. V ohlajeno zmes vmešamo ščepec soli in viski, ki bo poskrbel za mehkejši sladoled (lahko ga izpustimo, sladoled bo vseeno kremast in odličen).
3Smetano stepemo do čvrstega in z lopatko počasi vmešamo v ohlajeno čokoladno maso, prelijemo v posodo s pokrovom in postavimo v zmrzovalnik. Zaradi alkohola se bo v sladoledu med zmrzovanjem tvorilo manj vodnih kristalčkov, vseeno pa priporočamo, da ga vsakih 30 minut premešate, da dobimo lepo kremno teksturo
4Če ga v zmrzovalniku pustimo čez noč, ga pred postrežbo za kakšno uro postavimo v hladilnik, da se nekoliko omehča.
Nasvet
Sladoled še enostavneje pripravimo s strojčkom za sladoled. Skupaj z mlekom in ostalimi sestavinami segrejemo še smetano. V ohlajeno zmes vmešamo sol in viski, vse skupaj prelijemo v strojček in sledimo navodilom.