Poletna, hitro pripravljena in preprosta sladica.
Sestavine za breskov drobljenec
- 1 kg breskev
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica sladkorja
- 20 g masla
- sok polovice limone
Testo
- 300 g bele moke
- 200 g mehkega masla
- 150 g sladkorja
- ščepec soli
Postopek
1Breskve operemo in narežemo na krhlje. Če želimo, jih lahko prej olupimo, ni pa potrebno. Lažje jih bomo olupili, če jih za 20 sekund pomočimo v vrelo vodo, da kožica odstopi.
2Breskve zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom. Pekač, v katerem bomo pekli drobljenec, dobro namažemo z maslom in v pekač pretresemo breskve.
3Moko, sladkor, sol in na koščke narezano zmehčano maslo z rokami oblikujemo v drobtinice in posujemo po breskvah.
4Pekač damo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C in drobljenec pečemo 40 – 50 minut, toliko da se drobtinice lepo zapečejo.
Nasvet
Postrežemo samostojno ali s kepico vaniljevega sladoleda.