Božični čas je čarobno obdobje, ki nas očara s svojo toplino, spomini in vonjem po domačem pecivu. To je čas, ko se okoli nas širi posebna magija, ki prebuja nostalgične trenutke in nas napolnjuje z veseljem. In kaj bi bilo bolj primerno kot priprava božičnega kuglofa, ki nežno povezuje tradicijo z izvrstnostjo?
Božični kuglof, ki ga bomo pripravili, ima korenine v vrhunskem receptu zagrebškega hotela Esplanade.
Ta kulinarična mojstrovina ne le očara s svojim videzom, ampak tudi s popolnim sožitjem okusov. Z vsakim grizom boste občutili prepletanje bogatih arom in tekstur, ki vas bo popeljalo na čarobno potovanje skozi božične spomine.
Sestavine za božični kuglof
Testo
- 5 rumenjakov
- 50 g sladkorja
- 100 g čokolade z najmanj 60% deležem – stopljene v parni kopeli
- 200 g zmletih mandeljnov
- 100 g moke
- 1 žlica cimeta v prahu
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 5 beljakov
- 1 žlica limoninega soka
- ščepec soli
Nadev
- 200 g suhih marelic
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 200 g suhih brusnic
- 200 g masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 150 ml ruma
- sok in naribana lupinica 1 bio limone
- 2 vrečki vanilina
Postopek
1Najprej naredimo nadev. Suho sadje drobno nasekljamo. V lonec damo vse sestavine za nadev in jih na zmernem ognju počasi segrevamo pet minut. Odstavimo z ognja, premešamo in pustimo, da se nasekljano sadje popolnoma prepoji s tekočino.
2Naredimo testo. Ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov, ki jim dodamo limonin sok in ščepec soli, stepemo čvrst sneg.
3Rumenjake stepemo s sladkorjem in dodamo mandlje, moko, ki smo jo presejali s pecilnim praškom, cimet in stopljeno čokolado.
4Na pripravljeno maso stresemo sneg, nežno premešamo ter nadaljujemo z dodajanjem sadnega nadeva. Previdno mešamo, da dobimo enotno maso.
5V kalup za kuglof, dobro namazan z maslom in posipan z ostro moko, vlijemo pripravljeno maso in jo pečemo približno uro na temperaturi 160 °C na srednji rešetki.
6Pečen kuglof stresemo iz kalupa, ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo.