Sladica, ki se zaradi svoje svežine prilega predvsem v poletnih mesecih.
Sestavine
Testo
- 200 g mehke bele moke
- 150 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- pol žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Nadev
- 540 g navadnega čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 lističev želatine
- sok ene in pol limone
- 500 g borovnic
Postopek
1Sestavine so za okrogli pekač premera 26 cm. Pečico predgrejemo na 200 stopinj Celzija.
2Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Na obod narežemo maslo na lističe. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo.
3Testo razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem. Oblikujemo 3 cm visok rob in dno z vilicami večkrat prebodemo.
4Testo pečemo v ogreti pečici 10 minut oziroma dokler ni zlato rumeno zapečeno. Vzamemo iz pečice in testo ohladimo.
5Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili.
6Borovnice posujemo z eno žlico sladkorja, sokom pol limone in pustimo, da spustijo sok. Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano), vaniljevim sladkorjem in nekaj žlicami soka, ki so ga spustile borovnice, da dobijo lepo barvo.
7Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
8Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v ohlajeno jogurtovo maso in vse skupaj razporedimo po piškotni osnovi.
9Sladico postavimo za štiri ure v hladilnik ali eno uro v zamrzovalnik. Pred serviranjem borovnice malo pokuhamo, toliko, da se zgostijo. Ohladimo jih in polijemo po vrhu pite.