Babičini orehovi piškoti. Tisti, ki jih je v božičnem času vedno pekla moja babica.
Sestavine za babičine orehove piškote
Testo
- 375 g moke
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- 250 g masla
- ščepec soli
Nadev
- 250 g orehov
- 4 beljaki
- 250 g sladkorja
Priprava
1Najprej zamesimo testo, ki mora 2 uri počivati v hladilniku. Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico, vanjo damo jajce, sladkor in sol, na rob pa narežemo maslo. S hladnimi rokami dobro zgnetemo gladko testo, pozorni moramo biti, da koščki masla niso več vidni. Zavijemo ga v folijo in postavimo v hladilnik.
2Medtem zmeljemo orehe. Beljake stepemo v trd sneg, postopoma dodajamo sladkor in stepamo, da nastane kremasta masa, podobna brivski peni. Vanjo rahlo vmešamo še mlete orehe.
3Pekač obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 180 stopinj. Na pomokani površini testo razvaljamo v pol centimetra debelo ploščo. Iz nje s pomočjo modelčka izrežemo krogce in jih, v primerni razdalji, polagamo na pekač. Z dresirno vrečko na vsak kos nanesemo penasto maso iz beljakov in orehov.
4Piškote pečemo na srednji legi, 12-15 minut, da se malo obarvajo in zadišijo.