Amaretti s Sardinije

Znam svetuje

Odkrijte pristne okuse Sardinije z našimi izjemnimi Amaretti piškoti. Ročno izdelani z najboljšimi sestavinami, naši slastni piškoti predstavljajo avtentično sardinsko sladico. Uživajte v bogatih okusih tradicije, ki jih prinašajo naši Amaretti s Sardinije. Okusite sladko izkušnjo Mediterana že danes!

Sestavine

  • 500 g mandljev
  • 100 g grenkih mandljev
  • 500 g sladkorja
  • 6 beljakov
  • naribana lupinica 2 neškropljenih limon
  • sladkor za posip

Priprava

1Priprava teh okusnih amaretov s pečenimi mandlji je enostavna. Začnemo z olupljanjem mandljev: prelijemo jih z vrelo vodo, počakamo minuto ali dve, nato pa jih olupimo. Poskrbimo, da so dobro osušeni, nato pa jih za tri minute postavimo v predhodno segreto pečico na 150 stopinj Celzija. Pomembno je, da se ne obarvajo.

2Ko so mandlji sušeni, jih drobno zmeljemo. Dodamo jim sladkor in naribano limonino lupinico, nato pa vse dobro premešamo. Nekaj celih mandljev prihranimo za dekoracijo.

3V ločeni posodi beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Nato sneg nežno vmešamo v mandljevo zmes, da dobimo mehko, a kompaktno testo. Z mokrimi rokami oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Vsako kroglico pomočimo v kristalni sladkor in jo na pekač položimo z nesladkano stranjo navzgor. Za dodaten vizualni učinek okrasimo vsako kroglico s celim mandljem.

4Med peko poskrbimo, da kroglice zlagamo vsaj dva centimetra narazen, saj malce narastejo. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija približno 20 minut ali dokler ne postanejo rahlo zlate. Ko so amareti pečeni, jih pustimo, da se ohladijo, nato pa jih hranimo v zaprti posodi do enega tedna. Bodite pozorni, saj so tako okusni, da se boste morda težko uprli njihovi slastni skušnjavi!

Zanimivosti o mandljih in amarettih:

  1. Mandlji kot simbol sreče: Mandlji so v različnih kulturah simbol sreče, plodnosti in ljubezni. Na nekaterih porokah se celo tradicionalno dajejo pet mandljev mladoporočencem, predstavljajo pa pet ključnih elementov: zdravje, bogastvo, srečo, plodnost in dolgoživost.
  2. Izvor amaretov: Amareti so priljubljeni italijanski piškoti, ki izvirajo iz Sardinije. Ime “amareti” izvira iz italijanske besede “amaro,” kar pomeni grenko. Klasično vsebujejo mandlje ali mandljevo pasto, kar jim daje značilen okus.
  3. Sestavine amaretov: Tradicionalni amareti vsebujejo mandlje, sladkor, beljake, limonino lupinico in včasih jedilno grenko mandljevo jedro, ki prispeva k njihovi značilni grenkobi.
  4. Mandlji v prehrani: Mandlji so bogat vir zdravih maščob, beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Uživanje mandljev je povezano z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni in izboljšano prebavo.
  5. Mandlji v kozmetiki: Mandljevo olje, pridobljeno iz mandljev, se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih zaradi svojih vlažilnih lastnosti. Prav tako je koristno pri zmanjševanju znakov staranja kože.
  6. Amareti in praznovanja: Amareti so pogosto povezani s praznovanji, še posebej ob božiču in drugih posebnih priložnostih v Italiji. So priljubljeno darilo in pogosto del prazničnih slaščičarn.
  7. Alergije na oreščke: Pomembno je opozoriti, da mandlji spadajo med oreščke, in ljudje s preobčutljivostjo na oreščke ali alergijami naj se izogibajo uživanju amaretov in drugih izdelkov z mandlji.

Zdaj, ko ste seznanjeni s temi zanimivostmi, lahko bolje cenite tako bogato kulturno in kulinarično zapuščino mandljev ter okusne amarete.

Table of Contents

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite