S temi štruklji je kar precej dela, ampak so tako dobri, da se trud splača.
Sestavine
Testo
- 250 g ajdove moke
- 3 dcl vrele vode
- 150 g pšenične moke
- 1 jajce
- 2 žlici olja
- sol
Nadev
- 300 g mletih orehov
- 3 žlice medu
- 1 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 50 g masla
- 2 žlici drobtinic
- 1 jajce
Postopek
1Ajdovo moko zalijemo z vrelo vodo, ki smo jo solili. Premešamo toliko, da se vsa moka navlaži in pustimo, da se ohladi. Stresemo na pomokano desko, dodamo jajce in olje, nato začnemo z gnetenjem in postopoma, po občutku dodajamo belo moko. Testo bo vedno ostalo malo lepljivo, mora pa se lepo razvaljati. Če dodamo preveč bele moke, bo kuhano testo trdo. Testo oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati vsaj eno uro.
2Testo damo na dobro pomokan prt in ga razvaljamo na približno 3 mm debeline. Namažemo ga s stopljenim maslom in potresemo z drobtinicami. Iz medu, orehov, sladke smetane in mleka pripravimo nadev, ki mora biti lepo mazljiv. Če je presuh, dodamo še malo mleka. Namažemo ga po razvaljanem testu.
3Enakomerno namazano testo tesno zvijemo, da v zavitku ni nobenih zračnih mehurčkov. Pomagamo si s prtom.
4Platneno krpo zmočimo, dobro ožamemo in potresemo z drobtinami. Vanjo ohlapno zavijemo štrukelj, oba konca povežemo.
5Štruklje kuhamo 30-35 minut v osoljenem kropu. Medtem na 50 g masla zlato popražimo 3 žlice drobtinic. Kuhane vzamemo iz vode, odvijemo in narežemo na nekaj centimetrov debele rezine.
6Potresemo s zlato prepraženimi drobtinicami in postrežemo.