Pire krompir z zapečeno skorjico kot ga najdemo na pastirski piti. Ponudimo ga kot prilogo zraven mesa in/ali zelenjave.
Sestavine za zapečen krompirjev pire
- 5 krompirjev
- 150 ml mleka
- 70 g masla
- 50 g parmezana
- sol
- poper
Postopek
1Krompir operemo, olupimo in narežemo na manjše koščke. Damo ga v hladno vodo, da je cel pokrit, solimo in skuhamo do mehkega. Čas kuhanja je odvisen od velikosti koščkov.
2Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in vrnemo v lonec, kjer ga pustimo par minut, da izpari še nekaj vode. Popramo po okusu, dodamo 20 g masla, nariban parmezan in mleko. Mleko dodajamo postopoma in po potrebi, vmes krompir tlačimo, da dobimo gladek pire, ki mora biti malo bolj redek, da ga bomo lažje razporedili po pekaču.
3Preostalo maslo stopimo. Približno tretjino ga damo na dno pekača in z njim namastimo dno. Pire krompir prestavimo v pekač, ga razporedimo in poravnamo, nato z vilicami po površini naredimo zarezice.
4Pečico segrejemo na 200°C. Krompir namažemo s preostalim stopljenim maslom in ga pečemo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da se zlato-rumeno zapeče.