Žajbljeva omaka

Znam svetuje

Žajbljeva omaka je preprosta, aromatična omaka, ki popestri njoke, testenine, riž, kuskus, kamut, ajdovo ali proseno kašo. Z malo domišljije jo lahko uporabite tudi kot dip za tortilje, grisine, svežo narezano zelenjavo ali hrustljave krompirjeve rezine. V njej zažari dragocen žajbelj, ki jedi doda bogato zeliščno aromo in ustvari posebno kulinarično izkušnjo.

Sestavine za žajbljevo omako

  • 100 g masla
  • 2 dcl sladke smetane
  • 120 g kisle smetane
  • 8–10 lističev svežega žajblja
  • sol
  • poper

Sestavine za bolj kremasto različico

  • 100 g sira mascarpone
  • 150 g sveže naribanega parmezana

Postopek

1V manjši kozici na nizki temperaturi stopite maslo in dodajte drobno nasekljane lističe žajblja. Rahlo jih popražite, da sprostijo aromo.

2Ko žajbelj zadiši, prilijte sladko in kislo smetano. Ob stalnem mešanju segrevajte, dokler omaka ne zavre in se začne rahlo gostiti.

3Po okusu solite in poprajte ter nežno premešajte.

4Za bogatejšo in bolj kremasto omako dodajte mascarpone ter med kuhanjem postopoma vmešajte nariban parmezan, da se vse lepo poveže.

Nasveti za popolno žajbljevo omako

• Uporabite svež žajbelj za najintenzivnejšo aromo.
• Za lažjo različico zmanjšajte količino masla ali uporabite rastlinsko alternativo.
• Mascarpone in parmezan dodata bogastvo in kremnost – za vegansko različico ju nadomestite z rastlinskimi nadomestki ali prehranskim kvasom.
• Omaka je odlična tudi kot dip za prigrizke ali prelita čez pečen krompir.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko žajbljevo omako pripravim vnaprej?

Da. Omako lahko pripravite nekaj ur prej in jo shranite v hladilniku. Pred serviranjem jo nežno segrejte na nizki temperaturi in po potrebi dodajte žlico smetane ali mleka, da znova postane kremasta.

Kaj lahko postrežem zraven žajbljeve omake?

Žajbljeva omaka se odlično poda k testeninam, njokom, rižu, kuskusu, ajdovi ali proseni kaši. Prav tako je izvrstna kot dip za svežo zelenjavo, grisine ali hrustljave krompirjeve rezine.

Lahko pripravim vegansko različico?

Seveda. Maslo nadomestite z rastlinsko maščobo ali oljem, sladko in kislo smetano pa z rastlinskimi alternativami (npr. kokosova, riževa ali ovsena smetana). Namesto parmezana uporabite veganski sir ali prehranski kvas.

Kako dosežem, da je omaka bolj kremasta?

Dodajte mascarpone in sveže nariban parmezan že med kuhanjem, ali pa omako dlje časa nežno kuhajte na nizki temperaturi, da se zgosti in okusi povežejo.

Kaj storim, če se omaka zgosti preveč?

Dodajte malo mleka, smetane ali rastlinske alternative in nežno premešajte, da omaka znova postane gladka in svilnata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite