Žajbljeva omaka

Znam svetuje

Žajbljeva omaka je preprosta omaka, ki jo lahko ponudimo k njokom, testeninam, rižu, kuskusu, kamutu, ajdovi ali proseni kaši. Z malo domišljije lahko s to omako popestrimo in osvežimo marsikatero jed. Kot prilogo ali pomako jo lahko ponudimo k tortiljam, grisinom, surovi narezani zelenjavi ali pečenim krompirjevim rezinam.

Nekateri zeliščarji in zdravilci verjamejo, da žajbelj podaljšuje življenje in zavira staranje, nekateri celo menijo, da pozna skrivnosti nesmrtnosti. Propestrimo si obrok in uživajmo v aromi te dragocene zdravilne rastline.

Sestavine za omako

  • 10 dag surovega masla
  • 2 dcl sladke smetane
  • 12 dag kisle smetane
  • 8-10 lističev svežega žajbla
  • sol
  • poper

Sestavine za izboljšavo

  • 100 g sira mascarpone
  • 150 g sveže naribanega parmezana

Postopek

1Rezino masla stopimo v manjši kozici in dodamo sesekljane lističe žajblja.

2Ko žajbelj zadiši, dodamo sladko in kislo smetano. Omako segrevamo ob stalnem mešanju in počakamo, da zavre.

3Po okusu solimo in popramo.

4Omako lahko izboljšamo tako, da ji dodamo 100 g sira mascarpone in že ob kuhanju vanjo naribamo 150 g parmezana, da se ta lepo poveže z ostalimi sestavinami. Omaka bo tako bolj kremasta in polnega okusa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite