Posebna topla cvetačna solata za sladokusce, ki bo teknila tudi tistim, ki jim cvetača doslej ni bila všeč.
Sestavine za 4 osebe
- 1 cvetača
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 3 žlice šerijevega kisa (lahko rdeč vinski kis)
- 1 žličko in pol medu
- 3 žlice rozin
- šopek kopra
- 3 žlice praženih mandljevih lističev
- 5 dag mladih solatnih listov (špinača, motovilec, rukola, ….)
- sol, poper
Postopek
1Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo operemo in razlomimo cvetove.
2Položimo jo na pekač in jo začinimo z oljem, soljo in poprom ter pečemo 15 minut.
3V pekač dodamo na tanko narezano čebulo in pečemo še 15 do 20 minut.
4Medtem, ko se peče, pripravimo preliv. Kis zmešamo z medom in rozinami in po želji solimo in popopramo.
5Še toplo solato s cvetačo in čebulo prestavimo v skledo, prelijemo s pripravljenim prelivom ter dodamo nasekljan koper, mandlje in po želji solatne lističe.