Tolminska frika je tradicionalna pastirska jed iz Posočja, ki združuje preproste sestavine – krompir, sir in po želji jajca – v nasitno in okusno jed. Prvotno so jo pripravljali pastirji za energičen obrok, danes pa je priljubljena kot samostojna jed ali priloga.
Sestavine za tolminsko friko (za 4 osebe)
- 500 g krompirja (najbolje za pečenje)
- 200–250 g sira Tolminc (poltrdi ali trdi, nariban)
- 50 g svinjske masti, zaseke ali olja
- sol po okusu
Postopek
1Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe (2–3 mm). Po želji ga lahko tudi naribamo. Rahlo posolimo.
2V večji ponvi segrejemo maščobo. Dodamo narezan krompir in ga na srednji temperaturi pečemo, dokler ne postane mehak in rahlo zapečen. Med pečenjem ga občasno premešamo, da se enakomerno zapeče.
3Ko je krompir skoraj pečen, dodamo nariban sir Tolminc. Dobro premešamo, da se sir enakomerno porazdeli in začne topiti.
4Ko se na spodnji strani oblikuje zlato-rjava skorjica, friko previdno obrnemo (lahko si pomagamo s krožnikom) in pečemo še na drugi strani, dokler ni enakomerno zapečena.
5Friko postrežemo toplo, narezano kot pico. Odlično se poda s koruzno polento ali sezonsko solato.