Lahko bi jim rekli tudi svaljki lene gospodinje. Narejeni so enostavno in na hitro, ฤe pa jih zabelimo s popraลพenimi drobtinicami in malo sladkorja, je sladko kosilo ali veฤerja na mizi.
Sestavine
- 300 g nepasirane skute
- 100 g ostre moke
- 40 g stopljenega masla
- 2 rumenjaka
- 1/4 ลพliฤke soli
Postopek
1V veฤjo skledo damo skuto, sol in maslo. Dobro premeลกamo, nato dodamo ลกe rumenjaka in moko. Zgnetemo gladko testo.
2Delovno povrลกino pomokamo in nanjo stresemo testo ter ลกe malo pregnetemo, da dobimo enotno, gladko testo, ki se ne lepi veฤ.
3Po potrebi dodamo ลกe malo moke. Od testa vzamemo tretjino, na deski oblikujemo nekaj centimetrov debel svaljek in ga nareลพemo na pribliลพno 1 cm ลกiroke koลกฤke.
4Svaljke odlagamo na pomokan pladenj in nadaljujemo s postopkom, dokler ne uporabimo vsega testa.
5V veฤjem loncu zavremo vodo, jo posolimo in vanjo stresemo pripravljene svaljke. Kuhajo se pribliลพno 5-7 minut, odvisno od velikosti. Ko priplavajo na vrh, jih pustimo ลกe minutko ali dve in odcedimo.
6Med kuhanjem na maslu prepraลพimo drobtinice. Na kroลพnik stresemo kuhane in odcejene svaljke, potresemo s prepraลพenimi drobtinicami in malo sladkorja.
Nasvet
7Svaljke lahko ponudimo tudi slane, kot prilogo k mesnim omakam, golaลพu, raguju ali gobovim omakam.