Proja z jogurtom

Znam svetuje

Proja ni klasičen kruh, ampak tradicionalna jed, ki izvira iz Srbije in se pripravlja predvsem iz koruzne moke. Gre za vrsto koruznega peciva, ki je v preteklosti predstavljalo osnovno hrano v regijah Balkana.

Čeprav jo zaradi oblike in načina priprave včasih primerjamo s kruhom, se proja razlikuje po tem, da vsebuje manj sestavin, kot so kvas ali druge vzhajalne sestavine, ki so običajne v kruhu.

Proja je navadno bolj gosta in manj puhasta kot kruh, lahko pa se postreže kot priloga ali samostojna jed, pogosto z dodatki, kot so sir, špinača ali kislo mleko.

Sestavine za projo z jogurtom

  • 200 g koruzne moke
  • 100 g bele pšenične moke
  • 2 jajci
  • 250 ml naravnega jogurta
  • 100 ml rastlinskega olja (sončnično ali olivno)
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 vrečka pecilnega praška (približno 10 g)
  • Opcijsko: 100 g feta sira ali 100 g špinače za dodatek okusa

Postopek

1V veliki posodi stepite jajca, nato dodajte jogurt in olje. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo v gladko zmes.

2V ločeni posodi zmešajte koruzno in pšenično moko, pecilni prašek ter sol. Suhe sestavine postopoma dodajte mokri zmesi.

3Po želji lahko vmešate drobljen feta sir ali svežo špinačo, da popestrite okus projinega kruha.

4Pečico segrejte na 190°C. Zmes enakomerno vlijte v namaščen pekač ali pekač obložen s papirjem za peko. Pecite približno 30 minut, dokler proja ne postane zlato rjava in rahlo hrustljava na vrhu.

5Projo ohladite in narežite na kose. Postrezite jo toplo z dodatkom jogurta ali kot prilogo k različnim jedem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite