Proja z jogurtom

Znam svetuje

Proja ni klasiฤen kruh, ampak tradicionalna jed, ki izvira iz Srbije in se pripravlja predvsem iz koruzne moke. Gre za vrsto koruznega peciva, ki je v preteklosti predstavljalo osnovno hrano v regijah Balkana.

ฤŒeprav jo zaradi oblike in naฤina priprave vฤasih primerjamo s kruhom, se proja razlikuje po tem, da vsebuje manj sestavin, kot so kvas ali druge vzhajalne sestavine, ki so obiฤajne v kruhu.

Proja je navadno bolj gosta in manj puhasta kot kruh, lahko pa se postreลพe kot priloga ali samostojna jed, pogosto z dodatki, kot so sir, ลกpinaฤa ali kislo mleko.

Sestavine za projo z jogurtom

  • 200 g koruzne moke
  • 100 g bele pลกeniฤne moke
  • 2 jajci
  • 250 ml naravnega jogurta
  • 100 ml rastlinskega olja (sonฤniฤno ali olivno)
  • 1 ฤajna ลพliฤka soli
  • 1 vreฤka pecilnega praลกka (pribliลพno 10 g)
  • Opcijsko: 100 g feta sira ali 100 g ลกpinaฤe za dodatek okusa

Postopek

1V veliki posodi stepite jajca, nato dodajte jogurt in olje. Meลกajte, dokler se sestavine ne poveลพejo v gladko zmes.

2V loฤeni posodi zmeลกajte koruzno in pลกeniฤno moko, pecilni praลกek ter sol. Suhe sestavine postopoma dodajte mokri zmesi.

3Po ลพelji lahko vmeลกate drobljen feta sir ali sveลพo ลกpinaฤo, da popestrite okus projinega kruha.

4Peฤico segrejte na 190ยฐC. Zmes enakomerno vlijte v namaลกฤen pekaฤ ali pekaฤ obloลพen s papirjem za peko. Pecite pribliลพno 30 minut, dokler proja ne postane zlato rjava in rahlo hrustljava na vrhu.

5Projo ohladite in nareลพite na kose. Postrezite jo toplo z dodatkom jogurta ali kot prilogo k razliฤnim jedem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite