Proja ni klasiฤen kruh, ampak tradicionalna jed, ki izvira iz Srbije in se pripravlja predvsem iz koruzne moke. Gre za vrsto koruznega peciva, ki je v preteklosti predstavljalo osnovno hrano v regijah Balkana.
ฤeprav jo zaradi oblike in naฤina priprave vฤasih primerjamo s kruhom, se proja razlikuje po tem, da vsebuje manj sestavin, kot so kvas ali druge vzhajalne sestavine, ki so obiฤajne v kruhu.
Proja je navadno bolj gosta in manj puhasta kot kruh, lahko pa se postreลพe kot priloga ali samostojna jed, pogosto z dodatki, kot so sir, ลกpinaฤa ali kislo mleko.
Sestavine za projo z jogurtom
- 200 g koruzne moke
- 100 g bele pลกeniฤne moke
- 2 jajci
- 250 ml naravnega jogurta
- 100 ml rastlinskega olja (sonฤniฤno ali olivno)
- 1 ฤajna ลพliฤka soli
- 1 vreฤka pecilnega praลกka (pribliลพno 10 g)
- Opcijsko: 100 g feta sira ali 100 g ลกpinaฤe za dodatek okusa
Postopek
1V veliki posodi stepite jajca, nato dodajte jogurt in olje. Meลกajte, dokler se sestavine ne poveลพejo v gladko zmes.
2V loฤeni posodi zmeลกajte koruzno in pลกeniฤno moko, pecilni praลกek ter sol. Suhe sestavine postopoma dodajte mokri zmesi.
3Po ลพelji lahko vmeลกate drobljen feta sir ali sveลพo ลกpinaฤo, da popestrite okus projinega kruha.
4Peฤico segrejte na 190ยฐC. Zmes enakomerno vlijte v namaลกฤen pekaฤ ali pekaฤ obloลพen s papirjem za peko. Pecite pribliลพno 30 minut, dokler proja ne postane zlato rjava in rahlo hrustljava na vrhu.
5Projo ohladite in nareลพite na kose. Postrezite jo toplo z dodatkom jogurta ali kot prilogo k razliฤnim jedem.