Praženo kislo zelje z ocvirki

Znam svetuje

Praženo kislo zelje z ocvirki, polpeti in pražen krompir, kosilo, ki nekoliko spominja na dni, ko so imele mame še dovolj časa, da so za družino pripravljale obrok, ki ni kar tako, nekaj na hitro. Pač pa so si lahko vzele nekoliko več časa.

Kislo zelje je tradicionalno na naših mizah že vrsto let in to iz več razlogov.

Kislo zelje vsebuje vitamin C, ki krepi imunski sistem, pomaga pri absorpciji železa in deluje kot antioksidant.

Vlaknine v kislem zelju lahko pomagajo pri prebavi in ​​uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Kislo zelje je naravni vir probiotikov, ki so koristni za zdravje prebavnega sistema. Probiotiki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in spodbujajo dobre bakterije v prebavnem traktu.

Čeprav je bogato s hranili, ima kislo zelje nizko vsebnost kalorij.

Kislo zelje ima bogato zgodovino in se je uporabljalo že v antičnih časih. Stari Kitajci, Rimljani in Egipčani so poznali postopek kisanja zelja.

Kislo zelje je bilo v preteklosti pomembno živilo za pomorščake, saj je zaradi kisanja dolgo ohranilo svojo hranilno vrednost in pomagalo preprečevati pomanjkanje vitamina C na dolgih plovbah.

Kislo zelje je priljubljena sestavina v nemški kuhinji, še posebej kot priloga k mesu, pregovor pravi: “Kdor ima kislo zelje na mizi, ima tudi srečo v srcu.”

Sestavine za praženo kislo zelje z ocvirki

  • 500 g kislega zelja
  • 100 g ocvirkov
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici svinjske masti ali olja
  • sol in poper po okusu

Postopek

1Najprej kislo zelje poskusimo, in če je prekislo ga nekoliko speremo pod tekočo vodo.

2V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje na srednje močnem ognju. Dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo, dokler ne postekleni, nato dodamo še nasekljan česen.

3Ko česen zadiši, v ponev stresemo še kislo zelje in dobro premešamo s čebulo. Pražimo 5-10  minut, da se zelje nekoliko zmehča.

4Če imamo raje bolj mehko zeljo, ga lahko zalijemo z decilitrom vode ali še bolje, jušne osnove.

5Medtem ko se zelje praži, ocvirke popečemo v drugi ponvi.

6Ko je zelje mehko, dodamo ocvirke in dobro premešajte. Pražite še nekaj minut, da se okusi dobro prepojijo. Nekaj ocvirkov pustimo za po vrhu.

7Po potrebi solite in poprajte po okusu.

8Ko je jed pripravljena, jo razporedimo na krožnike in po vrhu potresemo s preostalimi ocvirki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite