Namaz iz pečenega paradižnika in paprik

Znam svetuje

Namaz iz pečenega paradižnika in paprike je poln, globok in naravno sladkast namaz z rahlo dimljeno noto pečene paprike ter česna. Odličen je na toplem toastu, ob krekerjih, kot dodatek k sirnim ploščam ali kot hitra omaka za testenine.

Z nekaj preprostimi koraki boste dobili svilnato teksturo in bogat okus, brez umetnih dodatkov.

Sestavine

  • 4 veliki paradižniki
  • 2 rdeči papriki
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička suhega origana (po želji)
  • sol
  • sveže mlet poper
  • sveža bazilika za okrasitev

Postopek

1Pečico segrejte na 200 °C (zgoraj/spodaj). Paradižnike operite, prerežite na pol in po želji odstranite semena. Papriki prerežite na pol, odstranite peclje in semena.

2Zelenjavo razporedite po pekaču s papirjem za peko. Prelijte z oljčnim oljem, solite in poprajte po okusu. Pecite 30–40 minut, da se zmehča in na površini rahlo porjavi.

3Pečeno zelenjavo malce ohladite. Papriki olupite (koža gre zlahka stran), pri paradižnikih odstranite morebitno trdo kožico. Česen na grobo nasekljajte.

4V mešalniku združite pečene paradižnike, papriki in česen. Dodajte origano (po želji) ter miksajte do gladkega. Poskusite in po potrebi prilagodite sol in poper. Če želite bolj svilnato teksturo, dodajte še žličko olja in na kratko premešajte.

5Prelijte v skledo ali kozarce, okrasite s svežimi listi bazilike in postrezite s kruhom, krekerji ali kot namig za omako k testeninam.

Nasveti

Za dodatno globino dodajte kapljico balzamičnega kisa ali žličko limoninega soka. Če imate radi pikantno, vmešajte ščepec čilija. Namaz bo še bolj kremast, če primešate žlico pečenih olupljenih mandljev ali žlico grškega jogurta (ne za vegansko verzijo). Shranjujte v zaprti posodici v hladilniku do 4 dni.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko zelenjavo spečete na žaru ali v zračnem cvrtniku?

Seveda. Na žaru pecite na srednjem ognju, dokler ne dobi lepo ožganih robov. V zračnem cvrtniku pecite pri 190 °C 12–18 minut (odvisno od velikosti koščkov), vmes enkrat premešajte.

Kako doseči bolj dimljen okus?

Uporabite pečeno dimljeno papriko v prahu ali zelenjavo pecite na žaru z zaprtim pokrovom. Lahko dodate tudi ščepec prekajene soli.

Ali lahko namaz zamrznete?

Da, razdelite v manjše porcije in zamrznite do 3 mesece. Odtajajte v hladilniku in na hitro premešajte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite