Milanska omaka oziroma omaka po milansko je ena osnovnih omak, ki jih uporabljamo kot preliv za testenine. Milanska omaka, znana tudi kot “Sugo alla Milanese” v italijanščini, je klasična italijanska paradižnikova omaka, ki izvira iz Milana.
Gre za preprosto in okusno omako, ki je običajno narejena iz paradižnikov, čebule, česna, začimb ter včasih dodatkov, kot so šunka ali grah.
Sestavine za milansko omako
- 200 g pizza šunke
- 1 konzerva pelatov (400 g)
- 1 konzerva graha (400 g)
- 1 večje korenje
- 1 večja čebula
- bazilika, sveža ali suha
- sol
- poper
- oljčno olje
Postopek
1Na olju prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo na majhne kocke ali kolobarje narezan korenček in na manjše koščke narezano šunko ter na hitro prepražimo.
2Dodamo pelate in grah ter začinimo. S soljo bodite previdni, saj nekaj slanega okusa nudi že sama šunka. Po potrebi zalijemo z vodo in kuhamo cca. 30 minut.
3Če smo dodali vodo, na koncu poskrbimo, da ta delno izpari. Z omako prelijemo kuhane testenine in dobro premešamo. Ljubitelji lahko parmezan dodate na koncu.