Krompirjevi svaljki so odlična priloga h golažu ali pečenki.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 300 g ostre moke
- 50 g masla
- 2 jajci
- žlička soli
Postopek
1Najprej damo kuhati krompir v olupku, zberite manjši krompir približno enake velikosti. Da ne popoka, ga malo osolimo Kuhan krompir olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmečkamo tako, da nam ne ostanejo koščki.
2Na sredini naredimo jamico, damo notri jajci, na obod narežemo maslo, posujemo z ostro moko, posolimo in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar, dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo.
3Naredimo svaljek, ga narežemo na manjše kolobarčke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.
4Svaljke damo v rahlo osoljen krop in kuhamo, dokler ne priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode in postrežemo.