Krompir v pečici s parmezanom in panceto je res dobra priloga k vsaki jedi, z veliko skledo solate, pa tudi odlično kosilo ali večerja.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 100 g pancete
- 100 g sveže naribanega parmezana
- 1 mlada čebula
- po ena žlička nasekljanih začimb, timijana, drobnjaka in rožmarina
- sol in poper po okusu
- 150 ml smetane za kuhanje
- 100 mleka
- 1 jajce
- oljčno olje za pekač
Postopek
1Pečico predgrejemo na 160°C. Pekač z visokim robom in pokrovom dobro namastimo z oljčnim oljem.
2Krompir olupimo in narežemo n tanke rezine. V skledi zmešamo narezano panceto, nasekljano čebulo in začimbe.
3Na dnu pekača položimo polovico rezin krompirja, posolimo in popopramo, potresemo s polovico mešanice začimb in pancete in polovico naribanega parmezana. Ponovimo postopek še z eno plastjo.
4V posodi zmešamo smetano za kuhanje, mleko in jajce, malce posolimo in popopramo in prelijemo čez krompir. Bodite varčni s soljo, ker sta tako panceta, kot parmezan, precej slana.
5Pekač pokrijemo in postavimo za eo uro v segreto pečico.
6Po eni uri povišamo temperaturo na 220°C, pekač odkrijemo in pečemo še 15 minut, da se lepo zlato rumeno zapeče.