Gorčična omaka je ustvarjena za družbo k mesu, ribam in še marsikje. Ima pravo mero pikantnosti in bogat okus, ki prebudil brbončice. Priprava gorčične omake je preprosta. Začnemo z osnovnimi sestavinami, kot so gorčična semena, kis, oljčno olje, med, česen in sol. Vse skupaj zmešamo v gladko in kremasto omako, ki se lepo preliva po jedeh.
Gorčična omaka ima edinstveno močan in pikanten okus, ki je hkrati osvežujoč. Ta omaka lahko dvigne vsako jed na višjo raven – dodajte jo k pečenemu mesu, popečenim zelenjavnim ražnjičem, solatam ali kot namaz na sendviče. Pikantnost gorčične omake bo dodala razsežnost okusa, medtem ko bo njena kremasta tekstura obogatila vsak ugriz. Najlepše pri gorčični omaki je, da se prilagaja vašemu okusu. Če imate radi močnejšo pikantnost, dodajte več gorčičnih semen. Če pa želite blažjo različico, uporabite manj semen ali dodajte malo medu za uravnotežen okus.
Sestavine za gorčično omako
- 4 kuhana jajca
- 3 žlice gorčice (lahko kombinirate različne vrste gorčice za večji okus)
- 3 žlice grškega jogurta
- 2 žlici medu
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlica sveže iztisnjenega limoninega soka
- sol, sveže mlet črni poper
- nekaj vejic svežega peteršilja (za okras)
Postopek
1Skuhajte jajca. V skledi zmešajte gorčico, grški jogurt, med, jabolčni kis in limonin sok. Mešajte, dokler se sestavine ne združijo v gladko omako.
2Olupite in narežite kuhana jajca na majhne kocke. Dodajte jih v skledo z omako. Nežno premešajte, da se omaka enakomerno prelije po jajcih. Po okusu dodajte sol in sveže mlet črni poper. Premešajte še enkrat.
3Pokrijte skledo in jo postavite v hladilnik za približno 30 minut, da se okusi prepletejo. Preden omako postrežete, jo premešajte in okrasite s svežim peteršiljem.