Enostavna gobova omaka

Znam svetuje

Če imamo kakršnekoli gobe, nam idej za odlično kosilo res ne sme manjkati. Enostavno in hitro pripravimo gobovo omako, z njo pa prelijemo testenine, njoke, popečene zrezke ali jo enostavno postrežemo s pire krompirjem in svežo solato. Kakšne gobe izberemo, takšen bo okus naše omake.

Sestavine

  • 400 g svežih gob
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 mlada čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici sveže nasekljanega peteršilja
  • 150 ml suhega belega vina
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper

Postopek

1Gobice temeljito očistimo in narežemo. Če imamo tudi kaj suhih gob, jih za nekaj minut namočimo v vreli vodi. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Zeleni del čebule narežemo in pustimo za konec.

2V večji ponvi segrejemo dve žlici oljčnega olja, na njem cvremo čebulo, dokler ne postekleni (približno 4 minute), nato dodamo česen in nasekljan peteršilj, ko pa česen zadiši, še očiščene in narezane gobe. Posolimo in popopramo po okusu.

3Dušimo 10 minut, da izhlapi vsa tekočina, ki so jo spustile gobe, nato zalijemo z belim vinom (če imamo tudi suhe jurčke, jih zdaj dodamo, skupaj z vodo, v kateri so se namakali) in kuhamo še 5 minut, da izhlapi ves alkohol.

4Prilijemo sladko smetano in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Potresemo z narezanim zelenim delom čebule, če ga nimamo, pa uporabimo drobnjak in takoj postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite