Enostavna gobova omaka

Znam svetuje

ฤŒe imamo kakrลกnekoli gobe, nam idej za odliฤno kosilo res ne sme manjkati. Enostavno in hitro pripravimo gobovo omako, z njo pa prelijemo testenine, njoke, popeฤene zrezke ali jo enostavno postreลพemo s pire krompirjem in sveลพo solato. Kakลกne gobe izberemo, takลกen bo okus naลกe omake.

Sestavine

  • 400 g sveลพih gob
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 mlada ฤebula
  • 4 stroki ฤesna
  • 2 ลพlici sveลพe nasekljanega peterลกilja
  • 150 ml suhega belega vina
  • 2 ลพlici oljฤnega olja
  • sol in poper

Postopek

1Gobice temeljito oฤistimo in nareลพemo. ฤŒe imamo tudi kaj suhih gob, jih za nekaj minut namoฤimo v vreli vodi. ฤŒebulo in ฤesen olupimo in drobno nasekljamo. Zeleni del ฤebule nareลพemo in pustimo za konec.

2V veฤji ponvi segrejemo dve ลพlici oljฤnega olja, na njem cvremo ฤebulo, dokler ne postekleni (pribliลพno 4 minute), nato dodamo ฤesen in nasekljan peterลกilj, ko pa ฤesen zadiลกi, ลกe oฤiลกฤene in narezane gobe. Posolimo in popopramo po okusu.

3Duลกimo 10 minut, da izhlapi vsa tekoฤina, ki so jo spustile gobe, nato zalijemo z belim vinom (ฤe imamo tudi suhe jurฤke, jih zdaj dodamo, skupaj z vodo, v kateri so se namakali) in kuhamo ลกe 5 minut, da izhlapi ves alkohol.

4Prilijemo sladko smetano in kuhamo ลกe nekaj minut, da se omaka zgosti. Potresemo z narezanim zelenim delom ฤebule, ฤe ga nimamo, pa uporabimo drobnjak in takoj postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite