ฤe imamo kakrลกnekoli gobe, nam idej za odliฤno kosilo res ne sme manjkati. Enostavno in hitro pripravimo gobovo omako, z njo pa prelijemo testenine, njoke, popeฤene zrezke ali jo enostavno postreลพemo s pire krompirjem in sveลพo solato. Kakลกne gobe izberemo, takลกen bo okus naลกe omake.
Sestavine
- 400 g sveลพih gob
- 2 dl sladke smetane
- 1 mlada ฤebula
- 4 stroki ฤesna
- 2 ลพlici sveลพe nasekljanega peterลกilja
- 150 ml suhega belega vina
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- sol in poper
Postopek
1Gobice temeljito oฤistimo in nareลพemo. ฤe imamo tudi kaj suhih gob, jih za nekaj minut namoฤimo v vreli vodi. ฤebulo in ฤesen olupimo in drobno nasekljamo. Zeleni del ฤebule nareลพemo in pustimo za konec.
2V veฤji ponvi segrejemo dve ลพlici oljฤnega olja, na njem cvremo ฤebulo, dokler ne postekleni (pribliลพno 4 minute), nato dodamo ฤesen in nasekljan peterลกilj, ko pa ฤesen zadiลกi, ลกe oฤiลกฤene in narezane gobe. Posolimo in popopramo po okusu.
3Duลกimo 10 minut, da izhlapi vsa tekoฤina, ki so jo spustile gobe, nato zalijemo z belim vinom (ฤe imamo tudi suhe jurฤke, jih zdaj dodamo, skupaj z vodo, v kateri so se namakali) in kuhamo ลกe 5 minut, da izhlapi ves alkohol.
4Prilijemo sladko smetano in kuhamo ลกe nekaj minut, da se omaka zgosti. Potresemo z narezanim zelenim delom ฤebule, ฤe ga nimamo, pa uporabimo drobnjak in takoj postreลพemo.