Domača sladko kisla omaka

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina)

Domača sladko-kisla omaka je univerzalna in okusna omaka, ki združuje sladkost in kislino v popolnem razmerju. Primerna je za ribe, meso, piščanca, zelenjavo ali kot pomaka. Hitro jo boste pripravili z domačimi sestavinami – brez konzervansov in nepotrebnih dodatkov.

Sestavine za domačo sladko kislo omako

  • 180 ml ananasovega soka (lahko uporabite vložen ananas in sok) ali 100-120 ml vode, če želite brez sadja
  • 2–3 žlice paradižnikovega kečapa
  • 2 žlici riževega ali jabolčnega kisa
  • 3 žlice rjavega sladkorja (po želji lahko uporabite med ali agavin sirup)
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlica koruznega škroba (gustin) + 2–3 žlice vode za zgostitev
  • 1 strok česna, sesekljan (po želji)
  • 1 žlička svežega ingverja, naribanega (po želji)
  • sol
  • poper

Postopek

1 V manjši kozici zmešajte ananasov sok, kečap, kis, sladkor in sojino omako. Če uporabljate česen in ingver, ju najprej na hitro prepražite na majhni količini olja, da se aroma sprosti, preden dodate tekoče sestavine.

2 Koruzni škrob razmešajte v hladni vodi, da dobite gladko raztopino brez grudic.

3 Pri srednji temperaturi segrevajte kozico in vmešajte raztopino škroba v tekočo mešanico. Mešajte ves čas, da se omaka začne zgoščevati. Ko zavre, kuhajte še minuto ali dve, da se okusi povežejo in omaka postane sijoča.

4 Poskusite in po potrebi prilagodite – če je omaka preveč kisla, dodajte sladkor; če je preveč sladka, dodajte kapljico več kisa; za močnejši okus dodajte več sojine omake ali česna.

Nasveti za vrhunski okus

Za najboljši rezultat uporabite ananasov sok iz pločevinke – ta ima bolj stalno aromo. Če želite sadne koščke, na koncu primešajte drobno narezan ananas. Rižev kis daje nežnejšo kislost; če ga zamenjate z jabolčnim ali vinskim, zmanjšajte količino. Ko omako shranjujete, jo ohladite, nalijte v steklen kozarček in hranite v hladilniku – zdrži približno 1–2 tedna. Odlična je kot marinada, preliv, glazura ali dip.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako se izognete grudicam pri škrobu?

Vedno koruzni škrob najprej razmešajte v manjši količini hladne vode, preden ga dodate k vroči tekočini. Mešajte ves čas, tudi ko omaka zavre, da ne nastanejo grudice. Če je pregosta, dolijte malo vode.

Kakšno je idealno razmerje kis-sladkor?

Za uravnotežen okus priporočamo razmerje sladkor : kis približno **2,5 : 1** (na primer 3 žlice sladkorja proti 1 žlici kisa). Če uporabljate močan kis, količino zmanjšajte; če blagi, povečajte.

Kaj storiti, če nimate ananasovega soka?

Namesto ananasovega soka lahko uporabite vodo + malo sladkorja + kapljico limoninega soka ali citrusov. Sadna nota se sicer izgubi, a osnovna sladko-kisla struktura ostane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite