Vlaganje gob v kis je priljubljen način, kako shraniti te okusne gozdne dobrote za kasnejši čas. Sirovke so primerne za vlaganje, nekateri jih imajo celo raje od vseh ostalih vrst.
Sestavine za užitne sirovke v kisu
- 1 kg užitnih sirovk
- 5 dl kisa za vlaganje
- 1 l vode
- 4 olupljene stroke česna
- 4 žličke popra v zrnju
- 4 žličke gorčičnih semen
- 4 lovorove liste
- 1 velika žlica soli
Postopek
1Za vlaganje izberemo zdrave, manjše in čvrste gobe. Uporabimo samo klobučke, temeljito jih očistimo in pustimo kar cele.
2Kozarce za vlaganje – potrebujemo štiri – dobro operemo in jih za 10 minut postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 100°C.
3V večjem loncu zavremo vodo, jo izdatno solimo in vanjo stresemo očiščene in narezane klobučke sirovk. Vremo približno dve minuti, nato jih precedimo.
4V drugem loncu zavremo kis in vodo.
5Začnemo z zlaganjem v kozarce: v vsak kozarec damo nekaj zrn popra, pokrijemo z gobami, spet dodamo poper, lovorov list, gorčična semena in stok česna, kozarec napolnimo z gobami in zalijemo z vrelo mešanico kisa in vode. Ta naj sega nekaj milimetrov pod rob.
6Kozarce dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.
Nasvet
Razmerje med vodo in kisom lahko tudi spremenimo na 1:3, tako bodo vložene gobe manj kisle.