Če nam ostaja stročji fižol, ali na kratko fižoleti, ga lahko enostavno vložimo v slanico in čez zimo uporabimo v različnih solatah, omakah, zelenjavnih pitah in podobno.
Sestavine za stročji fižol v slanici
- 1 kg stročjega fižola
- 1 žlička soli
- 1 žlička kisa za vlaganje ali limoninega soka
- 1 liter vode
Postopek
1Stročji fižol operemo, odrežemo peclje in poberemo nitke. Dobro ga odcedimo in narežemo na nekaj centimetrov dolge kose.
2V večjem loncu zavremo vodo, jo posolimo, dodamo kis ali limonin sok in v njej kuhamo narezane fižolete. Kuhamo nekje 4-5 minut, odvisno od vrste in velikosti, zato jih poskusimo. Ne smejo se nam razkuhati.
3Pripravimo si kozarce za vlaganje, dobro jih operemo, ne pozabimo na pokrovčke. Kuhan stročji fižol naložimo v kozarce vsaj 2 centimetra pod robom. Zalijemo z vodo, v kateri so se kuhali, voda naj sega centimeter pod robom in kozarce dobro zapremo.
4Pečico predgrejemo na 100°C, na globlji pladenj damo nekaj centimetrov vode in vanjo postavimo kozarce. Pasteriziramo eno uro, izklopimo pečico in kar v njej pustimo, da se ohladijo.
5Tako pripravljen stročji fižol bo uporaben skozi vse leto.
Nasvet
6V kozarce lahko dodamo tudi kakšno začimbo, odlično se obnese pehtran, peteršilj, timijan…