Ribezova marmelada z jabolki je za nas zmagovalka med marmeladami. Ravno prav sladka in ravno prav kisla, da jo lahko uporabimo praktiฤno povsod.
Obstaja veฤ razlogov, zakaj se rdeฤi ribez uporablja za pripravo marmelade:
- Okus: Rdeฤi ribez ima znaฤilen sladko-kiselkast okus, ki ga mnogi cenijo. Ko je rdeฤi ribez kuhan in predelan v marmelado, se ta okus ลกe okrepi, kar daje marmeladi intenziven in osveลพujoฤ okus.
- Naravna gostota: Rdeฤi ribez vsebuje naravno pektin, snov, ki pomaga zgostiti marmelado. Pektin je prisoten v veฤjem obsegu v nezrelih ribezovih jagodah. Ko se jagode skuhajo, pektin sprosti in pomaga ustvariti gostejลกo teksturo marmelade.
- Barva: Rdeฤi ribez ima ลพivahno rdeฤo barvo, ki je privlaฤna in estetsko privlaฤna za marmelado. Barva marmelade iz rdeฤega ribeza je lahko intenzivna in lepo obarvana.
- Hranilna vrednost: Rdeฤi ribez je bogat z vitamini C, A, K in E ter antioksidanti. Pri pripravi marmelade se nekaj hranilnih snovi ohrani, kar lahko prispeva k prehranski vrednosti marmelade.
- Vsestranskost: Marmelada iz rdeฤega ribeza je vsestranska in jo je mogoฤe uporabiti na razliฤne naฤine. Poleg klasiฤne uporabe na kruhu ali toastu se marmelada iz rdeฤega ribeza pogosto uporablja tudi pri peki, pri pripravi sladic, tort, palaฤink in drugih slastnih jedi.
Pri pripravi marmelade iz rdeฤega ribeza je pomembno tudi kombiniranje sladkorja in kislosti ribezovih jagod, da se doseลพe uravnoteลพen okus. Sladkor pomaga tudi pri konzerviranju marmelade, da se podaljลกa njena obstojnost.
Vse te lastnosti rdeฤega ribeza naredijo marmelado iz rdeฤega ribeza priljubljeno izbiro za mnoge ljudi, ki uลพivajo v sladkih namazih in dodatkih k razliฤnim jedem.
Rdeฤi ribez (Ribes rubrum L.) nenazadnje vsebuje ลกtevilne zdravilne sestavine, ki imajo koristne uฤinke na naลกe telo:
- Vitamin C: Rdeฤi ribez je bogat vir vitamina C, ki je moฤan antioksidant. Vitamin C krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena, ลกฤiti celice pred poลกkodbami in pripomore k absorpciji ลพeleza.
- Antocianini: Rdeฤi ribez vsebuje visoko koncentracijo antocianinov, ki jim rdeฤe barve jagode tudi dolgujejo. Antocianini imajo protivnetne lastnosti, ลกฤitijo celice pred oksidativnim stresom in so povezani z zmanjลกanim tveganjem za bolezni srca in oลพilja.
- Flavonoidi: Rdeฤi ribez je bogat tudi s flavonoidi, kot so kvercetin, kvercitrin in rutin. Flavonoidi so moฤni antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti in ลกฤitijo celice pred poลกkodbami.
- Prehranske vlaknine: Rdeฤi ribez vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavni sistem. Vlaknine prispevajo k zdravemu prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in โโpomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teลพe.
- Kalij: Rdeฤi ribez vsebuje tudi kalij, ki je pomemben mineral za uravnavanje krvnega tlaka in delovanje srca.
Sestavine za ribezovo marmelado
- 1 kg rdeฤega ribeza
- 400 g sladkorja
- 2 veฤji jabolki
- 1 limona
Postopek
1Ribez neลพno operemo pod tekoฤo vodo, damo v veฤji lonec in vanj stisnemo limono. Vse skupaj premeลกamo in pustimo, da poฤiva ฤez noฤ.
2Naslednji dan ribez v isti tekoฤini kuhamo pribliลพno 15 minut, potep pa ga odstavimo z ognja in s paliฤnim meลกalnikom spasiramo.
3Postavimo ga nazaj na ogenj ter dodamo sladkor in jabolka. Dodajamo postopoma in vmes meลกamo.
4Ko smo dodali vse sestavine in se jabolka zmehฤajo in razpustijo, vse skupaj ลกe enkrat dobro spasiramo.
5Marmelado kuhamo, dokler ne postane ฤvrsta.
6S ลกe vroฤo marmelado napolnimo ฤiste, sterilizirane kozarce za vlaganje in jih dobro zapremo. Kozarce obrnemo na glavo in jih pokrijemo, da se poฤasi ohlajajo.
