Ribezova marmelada z jabolki

Znam svetuje

Ribezova marmelada z jabolki je za nas zmagovalka med marmeladami. Ravno prav sladka in ravno prav kisla, da jo lahko uporabimo praktiฤno povsod.

Obstaja veฤ razlogov, zakaj se rdeฤi ribez uporablja za pripravo marmelade:

  1. Okus: Rdeฤi ribez ima znaฤilen sladko-kiselkast okus, ki ga mnogi cenijo. Ko je rdeฤi ribez kuhan in predelan v marmelado, se ta okus ลกe okrepi, kar daje marmeladi intenziven in osveลพujoฤ okus.
  2. Naravna gostota: Rdeฤi ribez vsebuje naravno pektin, snov, ki pomaga zgostiti marmelado. Pektin je prisoten v veฤjem obsegu v nezrelih ribezovih jagodah. Ko se jagode skuhajo, pektin sprosti in pomaga ustvariti gostejลกo teksturo marmelade.
  3. Barva: Rdeฤi ribez ima ลพivahno rdeฤo barvo, ki je privlaฤna in estetsko privlaฤna za marmelado. Barva marmelade iz rdeฤega ribeza je lahko intenzivna in lepo obarvana.
  4. Hranilna vrednost: Rdeฤi ribez je bogat z vitamini C, A, K in E ter antioksidanti. Pri pripravi marmelade se nekaj hranilnih snovi ohrani, kar lahko prispeva k prehranski vrednosti marmelade.
  5. Vsestranskost: Marmelada iz rdeฤega ribeza je vsestranska in jo je mogoฤe uporabiti na razliฤne naฤine. Poleg klasiฤne uporabe na kruhu ali toastu se marmelada iz rdeฤega ribeza pogosto uporablja tudi pri peki, pri pripravi sladic, tort, palaฤink in drugih slastnih jedi.

Pri pripravi marmelade iz rdeฤega ribeza je pomembno tudi kombiniranje sladkorja in kislosti ribezovih jagod, da se doseลพe uravnoteลพen okus. Sladkor pomaga tudi pri konzerviranju marmelade, da se podaljลกa njena obstojnost.

Vse te lastnosti rdeฤega ribeza naredijo marmelado iz rdeฤega ribeza priljubljeno izbiro za mnoge ljudi, ki uลพivajo v sladkih namazih in dodatkih k razliฤnim jedem.

Rdeฤi ribez (Ribes rubrum L.) nenazadnje vsebuje ลกtevilne zdravilne sestavine, ki imajo koristne uฤinke na naลกe telo:

  1. Vitamin C: Rdeฤi ribez je bogat vir vitamina C, ki je moฤan antioksidant. Vitamin C krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena, ลกฤiti celice pred poลกkodbami in pripomore k absorpciji ลพeleza.
  2. Antocianini: Rdeฤi ribez vsebuje visoko koncentracijo antocianinov, ki jim rdeฤe barve jagode tudi dolgujejo. Antocianini imajo protivnetne lastnosti, ลกฤitijo celice pred oksidativnim stresom in so povezani z zmanjลกanim tveganjem za bolezni srca in oลพilja.
  3. Flavonoidi: Rdeฤi ribez je bogat tudi s flavonoidi, kot so kvercetin, kvercitrin in rutin. Flavonoidi so moฤni antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti in ลกฤitijo celice pred poลกkodbami.
  4. Prehranske vlaknine: Rdeฤi ribez vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavni sistem. Vlaknine prispevajo k zdravemu prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in โ€‹โ€‹pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teลพe.
  5. Kalij: Rdeฤi ribez vsebuje tudi kalij, ki je pomemben mineral za uravnavanje krvnega tlaka in delovanje srca.

Sestavine za ribezovo marmelado

  • 1 kg rdeฤega ribeza
  • 400 g sladkorja
  • 2 veฤji jabolki
  • 1 limona

Postopek

1Ribez neลพno operemo pod tekoฤo vodo, damo v veฤji lonec in vanj stisnemo limono. Vse skupaj premeลกamo in pustimo, da poฤiva ฤez noฤ.

2Naslednji dan ribez v isti tekoฤini kuhamo pribliลพno 15 minut, potep pa ga odstavimo z ognja in s paliฤnim meลกalnikom spasiramo.

3Postavimo ga nazaj na ogenj ter dodamo sladkor in jabolka. Dodajamo postopoma in vmes meลกamo.

4Ko smo dodali vse sestavine in se jabolka zmehฤajo in razpustijo, vse skupaj ลกe enkrat dobro spasiramo.

5Marmelado kuhamo, dokler ne postane ฤvrsta.

6S ลกe vroฤo marmelado napolnimo ฤiste, sterilizirane kozarce za vlaganje in jih dobro zapremo. Kozarce obrnemo na glavo in jih pokrijemo, da se poฤasi ohlajajo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite