Kakijeva marmelada z vaniljo – sladko razvajanje za mrzle dni

Znam svetuje

Kakijeva marmelada z vaniljo – sladko razvajanje za mrzle dni je okusna in aromatiฤna shranka, kot ustvarjena za ljubitelje domaฤih dobrot. Mehkoba in naravna sladkost zrelih kakijev, zdruลพena z neลพnostjo vanilje, ustvarja popolno harmonijo okusov. Ta marmelada je odliฤna spremljava k preprostim zajtrkom na maslenem kruhu, nepogreลกljiva v pekovskih izdelkih ali kot prefinjen sladek dodatek k zrelim sirom.

Sestavine za kakijevo marmelado z vaniljo

  • 1 kg zrelih kakijev (olupljenih in narezanih na koลกฤke)
  • 400 g sladkorja
  • 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta (ali strลพen enega stroka vanilje)
  • sok ene limone

Postopek

1Olupite kakije in jih nareลพite na manjลกe koลกฤke. ฤŒe uporabljate sorte s semeni, jih nujno odstranite. Meso kakija mora biti mehko in zrelo.

2V veฤjem loncu zdruลพite narezane kakije, sladkor in sveลพe iztisnjen sok limone. Poฤasi segrevajte na srednji temperaturi in meลกajte, da se sladkor popolnoma stopi in se zaฤnejo kakiji razpadati.

3Dodajte vaniljev ekstrakt (ali semena vanilje) v lonec z meลกanico kakijev. To bo marmeladi dodalo tisto piko na i, ki poveลพe vse okuse.

4Kuhajte na srednji temperaturi in obฤasno premeลกajte, da se masa ne prime dna. Kuhajte toliko ฤasa, da se kakiji popolnoma zmehฤajo in marmelada zaฤne dobivati ลพeleno gostoto.

5Naredite test gostote. Na hladen kroลพnik kanite majhno koliฤino marmelade. ฤŒe se hitro strdi in ob potisku s prstom tvori gubo, je marmelada pripravljena.

6Vroฤo marmelado previdno prelijte v ฤiste in sterilizirane kozarce. Napolnite jih do vrha, tesno zaprite s pokrovi in obrnite na glavo za 10 minut, da se ustvari vakuum.

7Ko se marmelada poฤasi ohladi (najbolje pod odejo), jo shranite v temnem in hladnem prostoru. Po odprtju jo hranite v hladilniku.

Nasveti za popolno kakijevo marmelado

โ€ข Za najboljลกi okus uporabite popolnoma zrele, skoraj tekoฤe kakije.
โ€ข ฤŒe imate radi koลกฤke sadja, marmelade ne pasirajte, sicer pa jo lahko pretlaฤite s paliฤnim meลกalnikom.
โ€ข Vaniljev ekstrakt lahko nadomestite z malo cimeta za bolj boลพiฤni pridih.
โ€ข Limonin sok je kljuฤen, saj ohranja lepo oranลพno barvo in uravnoteลพi sladkobo.
โ€ข Pred polnjenjem kozarce segrejte v peฤici na 100 ยฐC, da ne poฤijo.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Katero sorto kakija izbrati?

Lahko uporabite trde (npr. “Fuyu”) ali mehke (npr. “Hachiya”) kakije. ฤŒe uporabljate trde oziroma adstringentne sorte, morajo biti ti popolnoma zreli in mehki, sicer bo marmelada trpka.

Zakaj je moja marmelada trpka?

Trpkost povzroฤajo tanini v nezrelih kakijih. ฤŒe ste uporabili adstringentno sorto, ki ni bila popolnoma zrela, se trpkost ohrani tudi po kuhanju. Reลกitve ลพal ni, zato je preventiva pri izbiri sadja kljuฤna.

Kako dolgo zdrลพi marmelada?

Pravilno shranjena v steriliziranih kozarฤkih in na hladnem (klet) zdrลพi vsaj eno leto. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite