Kakijeva marmelada z vaniljo – sladko razvajanje za mrzle dni je okusna in aromatiฤna shranka, kot ustvarjena za ljubitelje domaฤih dobrot. Mehkoba in naravna sladkost zrelih kakijev, zdruลพena z neลพnostjo vanilje, ustvarja popolno harmonijo okusov. Ta marmelada je odliฤna spremljava k preprostim zajtrkom na maslenem kruhu, nepogreลกljiva v pekovskih izdelkih ali kot prefinjen sladek dodatek k zrelim sirom.
Sestavine za kakijevo marmelado z vaniljo
- 1 kg zrelih kakijev (olupljenih in narezanih na koลกฤke)
- 400 g sladkorja
- 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta (ali strลพen enega stroka vanilje)
- sok ene limone
Postopek
1Olupite kakije in jih nareลพite na manjลกe koลกฤke. ฤe uporabljate sorte s semeni, jih nujno odstranite. Meso kakija mora biti mehko in zrelo.
2V veฤjem loncu zdruลพite narezane kakije, sladkor in sveลพe iztisnjen sok limone. Poฤasi segrevajte na srednji temperaturi in meลกajte, da se sladkor popolnoma stopi in se zaฤnejo kakiji razpadati.
3Dodajte vaniljev ekstrakt (ali semena vanilje) v lonec z meลกanico kakijev. To bo marmeladi dodalo tisto piko na i, ki poveลพe vse okuse.
4Kuhajte na srednji temperaturi in obฤasno premeลกajte, da se masa ne prime dna. Kuhajte toliko ฤasa, da se kakiji popolnoma zmehฤajo in marmelada zaฤne dobivati ลพeleno gostoto.
5Naredite test gostote. Na hladen kroลพnik kanite majhno koliฤino marmelade. ฤe se hitro strdi in ob potisku s prstom tvori gubo, je marmelada pripravljena.
6Vroฤo marmelado previdno prelijte v ฤiste in sterilizirane kozarce. Napolnite jih do vrha, tesno zaprite s pokrovi in obrnite na glavo za 10 minut, da se ustvari vakuum.
7Ko se marmelada poฤasi ohladi (najbolje pod odejo), jo shranite v temnem in hladnem prostoru. Po odprtju jo hranite v hladilniku.
Nasveti za popolno kakijevo marmelado
โข Za najboljลกi okus uporabite popolnoma zrele, skoraj tekoฤe kakije.
โข ฤe imate radi koลกฤke sadja, marmelade ne pasirajte, sicer pa jo lahko pretlaฤite s paliฤnim meลกalnikom.
โข Vaniljev ekstrakt lahko nadomestite z malo cimeta za bolj boลพiฤni pridih.
โข Limonin sok je kljuฤen, saj ohranja lepo oranลพno barvo in uravnoteลพi sladkobo.
โข Pred polnjenjem kozarce segrejte v peฤici na 100 ยฐC, da ne poฤijo.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Katero sorto kakija izbrati?
Lahko uporabite trde (npr. “Fuyu”) ali mehke (npr. “Hachiya”) kakije. ฤe uporabljate trde oziroma adstringentne sorte, morajo biti ti popolnoma zreli in mehki, sicer bo marmelada trpka.
Zakaj je moja marmelada trpka?
Trpkost povzroฤajo tanini v nezrelih kakijih. ฤe ste uporabili adstringentno sorto, ki ni bila popolnoma zrela, se trpkost ohrani tudi po kuhanju. Reลกitve ลพal ni, zato je preventiva pri izbiri sadja kljuฤna.
Kako dolgo zdrลพi marmelada?
Pravilno shranjena v steriliziranih kozarฤkih in na hladnem (klet) zdrลพi vsaj eno leto. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.