Kostanjevo moko si lahko naredimo sami in jo uporabimo predvsem za pripravo sladic in njokov.
Sestavine
- 2 kg kostanjev, lahko tudi manj ali več
Postopek
1Iz ene kile neolupljenega kostanja dobimo nekoliko manj kot pol kile kostanjeve moke.
2Kostanjem je pred pečenjem potrebno zarezati lupino, saj lahko drugače med peko počijo. Prerežemo po zaobljenem delu ploda po širini čez celoten plod.
3Zložimo jih na pladenj in 25 minut pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 200°C. Pečen kostanj olupimo in narežemo na manjše koščke. Z rezanjem kostanja bomo skrajšali čas sušenja.
4Narezan kostanj razporedimo po pladnju, obloženim s peki papirjem, in damo v pečico segreto na 60°C. Sušimo približno 5 ur, čas sušenja je odvisen od velikosti koščkov. Kostanjevi koščki so dovolj posušeni, ko so tako trdi, da jih ne moremo zdrobiti ali prelomiti s prsti.
5Kostanj popolnoma ohladimo in ohlajenega zmeljemo z električnim sekljalnikom, a le nekaj žlic naenkrat in ne takoj vsega. Meljemo pulzno po nekaj sekund. Moko za daljšo obstojnost zamrznemo in iz nje pripravljamo različne sladice.