Ajvar na makedonski način

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški)

Ajvar na makedonski način je klasičen balkanski namaz iz pečenih rdečih paprik in jajčevcev, ki s svojim bogatim in rahlo dimljenim okusom navduši vsakega ljubitelja domače kuhinje. Dolgo in počasno kuhanje ustvari gosto, kremasto teksturo in intenzivno aromo, ki odlično dopolnjuje kruh, meso ali zelenjavne jedi. Idealen je za ozimnico in za pogostitev gostov, ko želite ponuditi nekaj pristnega in domačega.

Sestavine za ajvar na makedonski način (za približno 1,5 l)

  • 1,2 kg rdečih paprik (sladkih, debelega mesa – ajvarske)
  • 300 g jajčevcev
  • 2–3 stroki česna
  • 100 ml sončničnega ali oljčnega olja
  • 1 žlica belega vinskega kisa (opcijsko)
  • 1/2 čajne žličke sladkorja (opcijsko)
  • 1 majhna pekoča paprika ali ščepec pekoče mlete paprike (opcijsko)
  • sol
  • poper

Postopek

1Ogrejte pečico na 230–240 °C ali pripravite žar. Paprike prerežite na polovice in odstranite semena, jajčevce preluknjajte z vilicami. Razporedite jih na pekač in pecite, dokler se kožica ne počrni in meso zmehča.

2Pečene paprike in jajčevce prestavite v pokrito posodo ali vrečko in pustite 10–15 minut, da se “parijo”. Nato odstranite kožico paprik in iz jajčevcev izdolbite meso.

3V multipraktiku, sekljalniku ali z nožem sesekljajte paprike, jajčevce in česen v grobo pasto. Po želji pustite bolj zrnato teksturo.

4V široki posodi segrejte olje. Dodajte zmes paprik in jajčevcev ter kuhajte na nizki do srednji temperaturi 60–90 minut, pogosto mešajte, da se zmes zgosti in postane kremasta.

5Proti koncu kuhanja dodajte sol, poper, sladkor, kis in po želji pekočo papriko. Kuhajte še nekaj minut, da se okusi povežejo.

6Vroč ajvar prelijte v sterilizirane kozarce, dobro zaprite in ohladite. Shranjujte v hladnem in temnem prostoru.

Nasveti za popoln ajvar

• Uporabite zrele paprike debelega mesa za najboljši okus.
• Če imate možnost, paprike specite nad ogljem ali odprtim ognjem za bolj dimljen okus.
• Ajvar bo gostejši in bolj kremast, če ga boste dlje časa kuhali na nizki temperaturi.
• Kozarce pred polnjenjem sterilizirajte, da bo ajvar dlje obstojen.
• Po odprtju hranite ajvar v hladilniku.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali je jajčevec obvezen v ajvarju?

Ni nujno, vendar jajčevec doda kremasto teksturo in globino okusa. Če ga ne želite, ga preprosto izpustite in povečajte količino paprik.

Kako pikanten je lahko ajvar?

Za blag ajvar izpustite pekočo papriko. Za pekočega pa dodajte več čilija ali pekoče mlete paprike po svojem okusu.

Kako dolgo zdrži domač ajvar?

Če ga vložite v sterilizirane kozarce in jih dobro zaprete, zdrži ajvar več mesecev v hladnem in temnem prostoru. Po odprtju ga hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite