Domači limonin sirup – sončna svežina v steklenici

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški)

Domači limonin sirup – sončna svežina v steklenici je popoln način, da ujamete okus poletja skozi vse leto. Iz dišečih neškropljenih limon, sladkorja in vode nastane naraven, aromatičen sirup, ki v vsakem požirku prinaša energijo in osvežitev. Ne vsebuje umetnih dodatkov, priprava pa je preprosta in domača – tako kot pri babici.

Sestavine za domači limonin sirup (približno 6–7 steklenic po 0,5 l)

  • 2 kg neškropljenih limon ali limet
  • 4 litri vode
  • 3,5 kg sladkorja
  • 5 vrečk citronke

Postopek priprave

1Vodo zavremo in popolnoma ohladimo. Limone dobro operemo, po želji jih namočimo v raztopino sode bikarbone ali vroče slane vode. Nato jih narežemo na tanke rezine in damo v ohlajeno vodo.

2Rezine limon pustimo stati 24 ur, da se sprostijo vsi eterični olji in sokovi. Občasno jih nežno premešamo ali premečkamo, da se okus še bolj razvije.

3Po 24 urah limonino mešanico precedimo skozi gosto sito ali gazo. Limonine rezine dobro ožamemo, da iztisnemo ves sok in aromo. Po želji precedimo še enkrat za popolnoma čist sirup.

4V dobljeno tekočino dodamo sladkor in citronko ter mešamo, dokler se kristali popolnoma ne raztopijo. Nastane sijoč, gost sirup prijetnega vonja po citrusih.

5Še topel sirup nalijemo v čiste, sterilizirane steklenice in dobro zapremo. Po želji okrasimo z dekorativnimi trakovi – popolno darilo iz domače kuhinje.

Nasveti za popoln limonin sirup

• Uporabite neškropljene, bio limone – v lupini je največ arome.
• Če želite bolj izrazit okus, dodajte lupinico dveh limon v mešanico.
• Sirup hranite v temnem, hladnem prostoru; odprto steklenico v hladilniku.
• Po želji ga lahko redčite z vodo, dodate k čaju, koktajlom ali uporabite kot sladilo za sladice.
• Za posebno svežino dodajte nekaj lističev mete ali melise med namakanjem.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo zdrži domači limonin sirup?

V neodprti steklenici, shranjeni v hladnem in temnem prostoru, zdrži do 6 mesecev. Po odprtju ga hranite v hladilniku in porabite v 3 tednih.

Ali lahko uporabim rjavi sladkor?

Lahko, vendar bo sirup nekoliko temnejše barve in z rahlo karamelnim okusom. Za svetlejši in bolj nežen okus priporočamo beli sladkor.

Zakaj dodajamo citronko?

Citronka deluje kot naravni konzervans in ohranja svež okus ter barvo sirupa. Brez nje bi se sirup hitreje pokvaril.

Kako uporabiti limonin sirup?

Odličen je za osvežilne napitke, ledeni čaj, limonado, koktajle ali kot preliv za sladice. Preizkusite ga tudi z makovim kolačem z limoninim ledom – popolna citrusna kombinacija!

4 COMMENTS

  1. Koliko citronke mora biti v g? Pakirani so v razlicnih velikostih vreck lahko je to 100g , 75g,..?

    • Pozdravljena, Tanja! 👋

      Odlično vprašanje. Sok pred polnjenjem ni nujno segrevati, saj citronka in sladkor skupaj delujeta kot naravni konzervans, ki sirupu omogoča kar dobro obstojnost – še posebej, če ga shranite v hladnem in temnem prostoru.

      Vendar pa za daljšo obstojnost priporočamo, da:
      steklenice temeljito sterilizirate (npr. s prekuhavanjem ali z vročo vodo v pečici), in po želji sirup tudi na hitro segrejete tik pred polnjenjem – do cca 75–80 °C, ne da zavre.

      Če boste sirup hitro porabili ali ga shranili v hladilniku, segrevanje ni nujno. Če pa ga želite hraniti več mesecev ali podarjati kot darilo, je to koristen korak. 😊

      Hvala za super vprašanje in veliko užitkov ob pripravi! 🍋✨

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite