Sirup iz bezgovih cvetov je tisti, ki ga najveฤkrat delamo doma. Postopek je enostaven, sestavine poceni, dober in zdrav je pa tudi. Poskusimo ga ลกe z meliso, ki mu doda malo drugaฤen okus.
Sestavine
- 3 l vode
- 30 bezgovih cvetov
- 10 vejic melise
- 2 neลกkropljeni limoni
- 100 g citronke
- 2 kg sladkorja
Postopek
1V veฤji lonec damo vodo, sladkor in citronko. Pristavimo na ogenj in ob stalnem meลกanju segrevamo toliko ฤasa, da se sladkor stopi.
2Odstavimo in pustimo, da se sladka tekoฤina ohladi.
3Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bliลพini ceste, ali drugih onesnaลพevalcev. Nabiramo jih v lepem sonฤnem vremenu, vsaj tri dni po deลพju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo, ker imajo velikokrat uลกi. Poreลพemo jim debelejลกa stebla, da ostanejo samo cvetovi.
4Oฤiลกฤene bezgove cvetove prelijemo z ohlajeno sladko vodo. Primeลกamo ลกe melisine listiฤe, ki jih malo nareลพemo. Pokrijemo z na kolute narezanima limonama. Pustimo stati od 15-20 ur.
5Naslednji dan sok precedimo in nalijemo v ฤiste steklenice. Dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.
6Bezgov sirup z meliso lahko meลกate z vodo ali mineralno vodo, odliฤen je v ฤaju, kod dodatek razliฤnim koktajlom, prelit ฤez sladoled, dodatek sladicam in podobno.