Bezgov liker pripravljamo iz tistih ฤrnih plodov, ki jih po cvetenju ustvari bezeg. Bodimo pozorni, da iz grozda ฤrnih jagod odstranimo vse tiste, ki so nezrele oziroma zelene ali rdeฤe barve. Zreli plodovi bezga so temnomodri in ฤrni. Ta liker pa primeren za moฤnejลกe ลพivce in veฤji notranji mir.
Sestavine za bezgov liker
- 40 dag zrelih bezgovih jagod
- 1 palฤka vanilje
- zvezdasti janeลพ
- 3 klinฤki
- 5 zrn zelenega ali belega kardamoma (zrna stremo)
- 40 dag sladkorja
- 6 dl ลกnopsa
Postopek
1V steklenico damo jagode bezga, razrezano vaniljevo palฤko, janeลพ, klinฤke, kardamom in sladkor. Prilijemo ลกnops in meลกamo, dokler se sladkor ne stopi. Zatem steklenico trdno zapremo in jo pustimo 6 tednov na soncu. Vsak dan steklenico malo pretresemo.
2Liker po 6 tednih precedimo ฤez gazo, iz bezgovih jagod iztisnemo sok, prelijemo ga v stekleniฤke, te zapremo in jih ลกe 2 do 3 tedne pustimo, naj poฤivajo, preden jih uporabimo – ne veฤ na soncu.
ฤe te zanima …
… sveลพi, zreli plodovi bezga se v prehrani uporabljajo za pripravo sokov in marmelad. Posuลกeni zreli plodovi pa se uporabljajo podobno kot borovnice proti driski.
… bezeg dozoreva ฤez poletje, ko se iz belih cvetov najprej razvijejo zelene, nato rdeฤe jagode, ki temnijo do septembra in zatem postanejo moฤno temnomodre in ฤrne barve. Nedozorelih jagod ne smemo uลพivati zaradi strupenega sambunigrina. V popolnoma dozorelih temnih jagodah ga ni veฤ, saj pod vplivom sonca razpade, zato moramo nedozorele jagode odstraniti.
… bezgove jagode imajo izredno veliko mineralov, med njimi najveฤ kalija, fosforja, kalcija, natrija, selena, cinka in ลพeleza. V jagodah je tudi precej vitaminov, med njimi najveฤ vitamina C, nato vitaminov B3, B5, B7 in folne kisline.