Poletje ne more miniti, brez da bi vsaj enkrat probali polnjene lignje s pršutom in sirom.
Sestavine
Polnjeni lignji
- 1 kg očiščenih lignjev
- 10 vejic peteršilja
- 0,25 žličke soli
- 2 ščepca belega popra
- 20 dag rezin šunke ali pršuta
- 20 dag sira, ki se lepo topi
- 2 žlici olivnega olja
Omaka
- sok 1/2 limone
- 1 dl mleka
- 4 stroki česna
- 2 žlici posušenega peteršilja
Priprava
1Očiščene lignje operemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Pečico segrejemo na 200 °C.
2Peteršilj in česen drobno sesekljamo. Dodamo peteršilj, česen, poper in sol ter vse skupaj dobro premešamo. Sir narežemo na tako velike kose, da jih lahko potisnemo skozi odprtino lignjev. Vsak kos sira ovijemo z rezino pršuta.
3Lignje napolnimo s sirom in pršutom, vsakega na koncu zapremo z zobotrebcem.
4Pekač namažemo z oljem in vanj zložimo nadevane lignje. Pečemo jih v ogreti pečici približno 25 minut.
5Na polovici peke jih prelijemo z omako in obrnemo, da se enakomerno zapečejo na obeh straneh.