Losos je najboljši, če ga pečemo na hitro in pri visoki temperaturi. Tako bo ohranil sočnost in nežen okus.
Sestavine za lososa s špinačo in z limoninim maslom
- 1 kg svežega lososovega fileja
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g sveže špinače
- 2 stroka sesekljanega česna
- 1 limona
- sok 3 limon
- naribana lupinica ene neškropljene limone
- 100 g masla
- sol
- poper
Postopek
1Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Pladenj malo namastimo, nanj položimo lososa, premažemo ga z oljčnim oljem, posolimo in malo popopramo. Prekrijemo ga z narezanimi limoninimi kolobarji.
2Pečemo 20-25 minut.
3Medtem pripravimo špinačo in limonino maslo. Na srednji temperaturi segrejemo malo oljčnega olja in na njem štiri minute dušimo svežo špinačo. Začinimo jo s poprom in soljo, dobro premešamo in odstavimo z ognja.
4Na zmernem ognju stopimo 1 žlico masla, dodamo sesekljan česen in premešamo. Ko česen zadiši, dodamo preostalo maslo in mešamo, dokler se ne stopi. Vmešamo še limonin sok in limonino lupinico. Dodamo še malo soli in ščepec popra in na zmernem ognju kuhamo pet minut.
5Na krožnik damo najprej špinačo, nanjo lososa in prelijemo s polovico limoninega masla. Ostalo maslo postrežemo zraven, da si vsak dodaja po okusu.