Hladna predjed, ki se najbolj prileลพe poleti.
Sestavine
- 1 hobotnica (pribliลพno 1,5 kg)
- 1 lovorjev list
- 1 manjลกa ฤebula
- 1 ลพliฤka popra v zrnju
- 10 zelenih in ฤrnih oljk
- 2 ลพliฤki kaper
- 10 ฤeลกnjevih paradiลพnikov
- 1 rdeฤa ฤebula
- ลกopek sveลพega peterลกilja
- sol in poper
- oljฤno olje
- 3 ลพliฤke limoninega soka (po ลพelji)
Postopek
1Hobotnico operemo in damo v lonec, v katerem smo zavreli vodo. K hobotnici dodamo poper, ฤebulo (olupljeno in prerezano na pol) in lovorjev list. Hobotnico pokrito kuhamo pribliลพno 45 minut na zmernem ognju (naj rahlo vre).
2Hobotnica je kuhana, ko se zmehฤa in tudi na najdebelejลกem delu lahko vanjo brez problema zapiฤimo vilice. Kuhano pustimo v loncu, da se ohladi.
3Ohlajeno hobotnico olupimo in nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Nareลพemo tudi paradiลพnik, oljke in ฤebulo, peterลกilj nasekljamo. V posodici zmeลกamo olje, sol, poper in limonin sok. Vse sestavine damo v skledo, dodamo ลกe kapre in polijemo z meลกanico.
4Solato premeลกamo, poizkusimo in po potrebi dodamo, kar manjka. Pokrijemo jo in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro. Postreลพemo hladno.