Sardele lahko pripravimo na veliko načinov – največkrat jemo ocvrte ali na žaru, zelo okusne so pa tudi dušene s paradižnikovo omako.
Sestavine
- 500 g svežih in očiščenih sardel
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- 2 konzervi olupljenih paradižnikov
- 1 dl suhega belega vina
- 1 šopek svežega peteršilja
- 4 žlice oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
1Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem najprej popražimo čebulo, ko se ta zmehča, pa dodamo še česen.
2Takoj ko česen zadiši, dodamo sardele in zalijemo z vinom. Na močnem ognju dušimo nekaj minut, da povre ves alkohol.
3V ponev stresemo še paradižnike v konzervi, ki jih prej narežemo in pretlačimo z vilicami. Začinimo s soljo in poprom. Pokrijemo in znižamo temperaturo. Dušimo še 15 minut, posujemo s sveže nasekljanim paradižnikom in postrežemo.