Telečji zrezki s šampinjoni so popolna jed za tiste trenutke, ko želimo razvajati svoje brbončice s kremasto omako, ki ima rahlo kislo noto limone, obogateno z aromatičnimi šampinjoni.
Telečji zrezki s šampinjoni imajo poseben okus
Ta recept je pravi poslastica za ljubitelje mesa in gob, saj združuje nežnost telečjih zrezkov s svežino limone in bogastvom šampinjonov.
- Telečji zrezki:
- Telečji zrezki imajo nežen okus mesa, ki je mehak in sočen. Začinjeni s soljo in poprom, ponujajo rahlo sladkast okus, ki se odlično dopolnjuje z okusom šampinjonov.
- Šampinjoni:
- Šampinjoni dodajo globok, rahlo oreščkast in mesnat okus k jedi. Praženi v maslu in oljčnem olju postanejo bogati in aromatični.
- Česen:
- Česen prispeva rahlo pikanten in začinjen okus, ki se prepleta s šampinjoni.
- Limona:
- Limonini kolobarji dodajo osvežujočo kislino in svetlo arome ter poskrbijo za prijetno uravnoteženost okusa telečjih zrezkov s šampinjoni.
- Omaka:
- Omaka, ki vključuje govejo juho in smetano za kuhanje, doda jedi kremasto in bogato teksturo ter poskrbi za slastno jed.
- Peteršilj:
- Svež peteršilj prispeva zeliščni in svež okus, ki obogati jed in dodaja estetsko vrednost.
Celotna kombinacija teh sestavin ustvari okusen in uravnotežen obrok. Telečji zrezki s šampinjoni so bogati, a hkrati nežni, kar omogoča užitek v vsakem grižljaju.
Prehranska vrednost telečjih zrezkov s šampinjoni
Ena porcija (en zrezek z omako) vsebuje:
- Energijska vrednost: približno 400-450 kcal
- Beljakovine: približno 25-30 g
- Ogljikovi hidrati: približno 7-10 g
- Maščobe: približno 30-35 g
- Vlaknine: približno 1-2 g
- Sladkorji: približno 3-4 g
- Natrij: približno 400-500 mg
Telečji zrezki s šampinjoni predstavljajo uravnotežen obrok z zmerno energetsko vrednostjo, bogatim virom beljakovin iz telečjega mesa in zdravimi maščobami iz oljčnega olja ter šampinjonov, obogatenih z vitamini in minerali. Dodatek limone in česna dopolnjuje okus ter dodaja hranilno vrednost.
Sestavine za telečje zrezke s šampinjoni
- 4 telečji zrezki
- 250 g šampinjonov, narezanih na rezine
- 2 žlici masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 neškropljena limona narezana na kolobarje
- 100 ml goveje juhe
- 100 ml smetane za kuhanje
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
1Najprej pripravimo telečje zrezke. Zrezke solimo in popramo po obeh straneh.
2V veliki ponvi segrejemo oljčno olje na srednji temperaturi. Dodamo 1 žlico masla in pustimo, da se stopi.
3Zrezke položimo v ponev in jih pražimo 3-4 minute na vsaki strani, da se lepo zapečejo in zlato rjavo obarvajo. Ko so zrezki pečeni, jih prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostanejo topli.
4V isti ponvi stopimo masla. Dodamo narezane šampinjone in pražimo jih približno 5 minut, da se zmehčajo in rahlo zapečejo.
5V ponev zdaj dodamo česen in limono, pražimo nekaj minut, da česen zadiši. Limonine rezine vzamemo iz ponve.
6Nato prilijemo govejo juho in smetano za kuhanje. Pustimo, da omaka zavre, nato zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 5-7 minut, da se zgosti Solimo in popramo po okusu.
7V omako vrnemo telečje zrezke in jih pustimo segreti v omaki še 2-3 minute.
8Preden postrežemo, potresemo zrezke in omako s sesekljanim peteršiljem in dodamo limonine rezine, ki smo jih prej vzeli iz ponve.
9Telečje zrezke s šampinjoni in limono postrežemo toplo, običajno s prilogo po izbiri, kot so krompirjev pire ali kuhana zelenjava.
Če te zanima …
kako lahko izboljšaš ta recept:
Dodajanje zelišč in začimb: Dodajte več svežih ali suhih zelišč, kot so timijan, rožmarin, žajbelj ali origano, da obogatite okus in aromo jedi.
Uporaba domače goveje juhe: Pripravite domačo govejo juho.
Uporaba ekstra deviškega oljčnega olja: Namesto običajnega oljčnega olja uporabite ekstra deviško oljčno olje, da obogatite okus jedi.
Dodajanje druge zelenjave: Razmislite o dodajanju drugih vrst zelenjave, kot so paprika, bučke ali brokoli, za več raznolikosti in hranil.
Vključitev citrusne lupine: Dodajte naribano lupino limone ali pomaranče za dodatno aromo in okus.
Mariniranje mesa: Meso lahko marinirate v začinjeni mešanici za dodaten okus in mehkobo.
Svež paradižnik ali paradižnikova omaka: Dodajte nekaj svežih paradižnikov ali paradižnikove omake.
Posolite z grobo soljo: Pred serviranjem posolite z grobo soljo, da poudarite okuse in teksturo jedi.
Praženje šampinjonov: Rahlo pražite šampinjone, da okrepite njihov naravni okus in ustvarite bolj zlato-rjavo barvo.