Telečja obara z gobami

Znam svetuje

Telečja obara z gobami  je prava poslastica, ki združuje sočnost in nežnost telečjega mesa z bogatim okusom gob in zelenjave. Jedi na žico so dobra izbira za hladne dni, ko si zaželimo nekaj enostavnega in okusnega, kar nas bo pogrelo.

  1. Klasična jed v številnih kulturah: Telečja obara z gobami je klasična jed, ki jo najdemo v številnih kuhinjah po svetu. Vsaka kultura ima svojo različico te jedi, ki je prilagojena lokalnim okusom in sestavinam.
  2. Uporaba gob v kulinariki: Gobe so priljubljena sestavina v kulinariki zaradi svojega edinstvenega okusa in teksture. Dodajo bogat okus in aromo jedem, kot je telečja obara.
  3. Hranljivost: Telečja obara z gobami je hranljiva jed, saj vsebuje visokokakovostno meso, gobe in različno zelenjavo. To je uravnotežen obrok, bogat z beljakovinami in vitamini.
  4. Prilagodljiv recept: Obstaja veliko različnih načinov za pripravo telečje obare z gobami, od tradicionalnih receptov do sodobnih pristopov. Vsaka družina in kuhar ima svoj edinstven recept, ki ga prilagaja svojim preferencam.
  5. Kulturne razlike: V različnih državah obstajajo različne različice telečje obare z gobami. Na primer, v francoski kuhinji je znana kot “blanquette de veau,” v italijanski kuhinji pa kot “spezzatino di vitello con funghi.”
  6. Okusna in tolažilna: Telečja obara z gobami je znana po tem, da je okusna in tolažilna jed, ki jo mnogi ljudje radi jedo v hladnih zimskih dneh ali ob posebnih priložnostih.
  7. Bogata z zgodovino: Ta jed ima dolgo zgodovino in je bila v preteklosti pogosto pripravljena za plemiške družine in posebne dogodke.

Sestavine za telečjo obaro z gobami

  • 600 g telečjega mesa
  • 200 g gobic, narezanih na kolobarje (šampinjoni ali katere druge gobe)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula, sesekljana
  • 2 korenčka, narezana na kolobarje
  • 2 krompirja, narezana na kocke
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 2-3 lovorovi  listi
  • 1 žlička timijana – lahko uporabimo suhega ali svežega
  • sol
  • poper
  • 1 l vroče goveje jušne osnove
  • 2 dl paradižnikove omake
  • 1 žlica svežega peteršilja za okras

Postopek

1Telečje meso operemo, osušimo s papirnato brisačo in  narežemo na manjše kose. Čebulo in česen olupimo  in sesekljamo.

2V velikem loncu, na srednji temperaturi segrejemo oljčno olje. Na njem približno 5-7 minut pražimo narezane koščke mesa. Ko je meso enakomerno popraženo in zlato rjave barve, ga poberemo iz lonca in shranimo na toplem.

3V isti lonec damo nasekljano čebulo in pražimo, da postekleni, približno pet minut.

4Dodamo še česen in narezan korenček. Pražimo še minutko, da česen zadiši, nato dodamo narezane gobe. Nadaljujemo s praženjem, dokler gobe ne spustijo soka.

5Zalijemo z vročo jušno osnovo, z leseno kuhalnico dobro postrgamo po dnu lonca, da odluščimo plast, ki se je prijela dna med praženjem mesa in čebule. To bo dalo naši obari boljši okus.

6V lonec stresemo še narezan krompir, lovorov list, timijan, posolimo in popopramo po okusu, pokrijemo in pri nizki temperaturi kuhamo približno 40 minut, da se meso in krompir zmehčata.

7Tik preden je obara kuhana, vanjo vmešamo še paradižnikovo omako in poskusimo, po potrebi dosolimo in še malo popopramo.

8Preden postrežemo, potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem, zraven se poda kos polnozrnatega kruha ali kos prepečenca.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite