Zelo preprost recept za pripravo odlične pečenke s pivom in čebulo.
Sestavine
- 1 kg svinjskega hrbta
- 800 g čebule
- 2 lovorova lista
- 3 vejice timijana
- 300 ml svetlega piva
- ekstra deviško oljčno olje
- 30 g masla
- sol
- črni poper
Postopek
1Najprej s kuhinjsko vrvico povežemo kos mesa, naredimo več vozlov, nekje na dva centimetra narazen. Meso dobro natremo s soljo in poprom.
2V večji ponvi segrejemo maslo in oljčno olje ter na njem z vseh strani pocvremo meso. Toliko, da enakomerno porjavi.
3Meso vzamemo iz ponve, ponvo pa z njenimi sokovi vred shranimo na toplem. Čebulo drobno nasekljamo in jo damo v ponev, v kateri smo pocvrli pečenko. Dodamo vejico timijana in 2 lovorova lista ter dušimo približno pet minut.
4Pripravimo si pekač s pokrovom in pečico predgrejemo na 150°C.
5V pekač s pokrovom najprej naložimo podušeno čebulo z zelišči, nanjo položimo pripravljeno pečenko, zalijemo s pivom in pokrijemo. V pečici naj bo dve uri in pol. Nato pečenko vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.
Nasvet
Postrežemo z omako, v kateri se je pekla pečenka, in pire krompirjem. Še skleda sezonske solate in okusno kosilo je pripravljeno. Pa dober tek.