Segedin golaž – popolna kombinacija kislega zelja in sočne svinjine

Znam svetuje

Segedin golaž – popolna kombinacija kislega zelja in sočne svinjine je tista zimska klasika, ki ogreje telo in dušo. Mehko dušeno meso, rahlo kiselkast okus zelja in dišeče začimbe ustvarijo tisti domači vonj, ki napolni kuhinjo in prikliče spomine na otroštvo. Jed, ki postane še boljša naslednji dan – bogatejša, polnejša in še bolj nežna.

Ko zunaj zapiha burja, v hiši pa zadiši po segedinu, vemo, da je čas za jedi na žlico. Kislo zelje je prava zakladnica vitamina C, ki krepi odpornost, svinjina pa doda moč in nasitnost. Skupaj tvorita popolno harmonijo okusa – pristno, domačo in toplo jed, ki nikoli ne razočara.

Sestavine za segedin golaž (za 4–6 oseb)

  • 1 kg svinjine (vratovina ali pleče)
  • 1,2 kg kislega zelja
  • 3 večje čebule
  • 3 stroke česna
  • 100 g pancete
  • 1 liter jušne osnove
  • 0,4 dl oljčnega olja ali svinjske masti
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 čajna žlička pekoče paprike
  • poper v zrnju
  • 2 lovorova lista
  • nekaj brinovih jagod
  • 1 žlička majarona
  • sol
  • (po želji) žlica kisle smetane za kremnejši okus

Postopek priprave segedin golaža

1Meso operite, osušite in narežite na približno 2 cm velike kocke. V večji posodi segrejte olje ali zaseko ter na močnem ognju na hitro popražite meso, da z vseh strani porjavi. Preložite ga na krožnik in shranite na toplem.

2V isti posodi na preostali maščobi popražite drobno sesekljano čebulo. Dodajte ščepec soli in pražite toliko časa, da se razpusti in postekleni.

3Dodajte narezano panceto in česen, na kratko popražite, da zadiši, nato vrnite meso v posodo in vse skupaj dobro premešajte.

4Potresite s sladko in pekočo papriko, dodajte paradižnikovo mezgo in malo podušite. Primešajte na grobo narezano kislo zelje, lovorjev list, brinove jagode, nekaj zrn popra in majaron. Vse dobro premešajte in zalijte z vročo jušno osnovo – tekočina naj pokrije zelje.

5Pustite, da zavre, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte počasi približno 1 uro. Med kuhanjem občasno premešajte in po potrebi dolijte malo vode ali jušne osnove.

6Ko je meso mehko in se zlahka razdeli z vilicami, poskusite okus – po želji dodajte še malo soli, popra ali mleto kumino. Za bogatejši okus lahko vmešate žlico kisle smetane.

Nasveti

Segedin golaž bo še okusnejši naslednji dan – takrat se okusi popolnoma povežejo.
Zraven se odlično podajo kruhovi cmoki ali sveže pečen domač kruh.
Če želite rahlo bolj kremasto različico, dodajte proti koncu malo kisle smetane.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko segedin golaž zamrznemo?

Da, brez težav. Popolnoma ohlajen golaž shranite v posodice in zamrznite do 3 mesece. Pred uporabo ga počasi pogrejte v loncu na majhnem ognju.

Zakaj je segedin golaž boljši naslednji dan?

Ker se meso, zelje in začimbe čez noč povežejo v popolno harmonijo okusa – golaž postane mehkejši, bolj zaokrožen in polnejši.

Kaj pa če je zelje preveč kislo?

Pred pripravo ga na hitro sperite pod tekočo vodo ali ga delno nadomestite s svežim zeljem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite