Počasi pečena svinjska rebrca v BBQ omaki (mehka in sočna kot maslo)

Znam svetuje

Počasi pečena svinjska rebrca v BBQ omaki (mehka in sočna kot maslo) so prava poslastica za ljubitelje mesa in dima. Zunaj lepo zapečena, znotraj pa nežna in sočna, ta rebrca dobesedno odpadajo od kosti. Skrivnost je v počasnem pečenju pri nizki temperaturi in domači BBQ omaki, ki jim doda bogat, rahlo sladek in dimljen okus. Popolna izbira za vikend kosilo, piknik ali družinsko razvajanje ob dobri družbi in kozarec hladnega piva.

Sestavine za svinjska rebrca v BBQ omaki (za 4 osebe)

  • 1,5 kg svinjskih rebrc (po možnosti mladega prašička)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlička mlete paprike (sladka ali dimljena)
  • 1 žlička česna v prahu
  • 1 žlička čebule v prahu
  • 1/2 žličke kajenskega popra (po želji)
  • sol
  • poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 ml domače ali kupljene BBQ omake
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa (za karamelizacijo)
  • 1 dcl jabolčnega soka ali piva (za sočnost med peko)
  • mlad krompir ali pečena zelenjava za prilogo

Postopek

1Odstranite tanko opno na spodnji strani rebrc, če še ni odstranjena. Rebrca sperite pod hladno vodo, obrišite s papirnato brisačo in narežite na 2–3 dele, da jih boste lažje obračali med peko.

2V majhni posodici zmešajte rjavi sladkor, papriko, česen v prahu, čebulo v prahu, sol, poper in kajenski poper. Z mešanico dobro natrite rebrca z vseh strani, nato jih pokapljajte z oljčnim oljem in pustite počivati vsaj 30 minut (še bolje čez noč v hladilniku).

3Pečico segrejte na 150 °C. Rebrca položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pokrijte z aluminijasto folijo. Pecite 2,5 do 3 ure, dokler niso mehka in se meso skoraj loči od kosti. Vmes jih enkrat obrnite in po potrebi dodajte malo jabolčnega soka ali piva, da ostanejo sočna.

4Ko so rebrca mehka, jih premažite z BBQ omako in odkrite vrnite v pečico pri 200 °C za 10–15 minut, da se omaka lepo karamelizira in rebrca dobijo sijaj. Po želji jih lahko na koncu za nekaj minut popečete na žaru.

5Postrezite jih z mladim krompirjem, popečeno zelenjavo (korenje, zelena, por) in rezinami rdeče čebule. Za popoln okus jih lahko dodatno prelijete s preostankom BBQ omake.

Nasveti za popolna BBQ rebrca

• Za najboljšo teksturo rebrca vedno pecite počasi pri nizki temperaturi.
• Če imate čas, jih lahko najprej kuhate 30 minut v vodi z malo soli, nato pa spečete – tako bodo še bolj mehka.
• Domača BBQ omaka z medom, dimljeno papriko in kisom prinese največ okusa.
• Če pečete na žaru, uporabite posredno toploto in rebrca večkrat premažite z omako.
• Pred rezanjem jih pustite 5 minut počivati, da se sokovi porazdelijo.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dosežem, da rebrca odpadajo od kosti?

Skrivnost je v počasnem pečenju pri nizki temperaturi. Ne hitite – po 3 urah bodo rebrca tako mehka, da jih boste lahko jedli z vilico. Če imate možnost, jih delno pripravite v pečici in dokončajte na žaru.

Katero BBQ omako priporočate?

Najbolje je uporabiti domačo – z medom, jabolčnim kisom, gorčico, paradižnikovo mezgo in malo dimljene paprike. Če uporabljate kupljeno, izberite omako brez preveč sladkorja in umetnih arom.

Lahko rebrca pripravim vnaprej?

Seveda. Rebrca lahko spečete dan prej do koraka 3, nato jih pred serviranjem premažete z omako in popečete, da se karamelizirajo. Tako prihranite čas in jed je še okusnejša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite