Odličen pasulj, narejen brez moke.
Sestavine za pasulj brez moke
- 500 g suhega belega fižola
- 450 g prekajene svinjine (rebra, vršički, vrat..)
- 2 veliki čebuli
- peteršiljeva korenina
- steblo zelene
- 1 korenček
- 4 stoki česna
- šopek svežega peteršilja
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 1/2 žličke ostre paprike
- 30 g svinjske masti
- 50 g paradižnikove mezge
- 1 lovorjev list
- 1 feferon
- sol
- poper
Priprava
1Fižol operemo in čez noč namakamo v hladni vodi.
2Korenček in peteršiljevo korenino ostrgamo in narežemo na majhne koščke. 1 čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Steblo zelene narežemo na majhne koščke. Vodo, v kateri se je namakal fižol odcedimo, dodamo svežo vodo in vso nasekljano zelenjavo, korenček, čebulo, peteršiljevo korenino, zeleno in česen.
3Suho meso operemo pod hladno vodo in da dodamo fižolu. Dodamo še lovorjev list in na zmernem ognju kuhamo približno eno uro, do ure in pol, da se fižol in suho meso zmehčata oziroma skuhata.
4Drugo čebulo drobno nasekljamo, v ponvi segrejemo svinjski mast, na njo stresemo nasekljano čebulo, jo malo posolimo in dodamo ščepec sode bikarbone, da se čebula prej razpusti. Dušimo jo toliko časa, da se popolnoma razpusti.
5Odstavimo z ognja in vanjo damo sladko in ostro papriko, paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Iz posode vzamemo dve pesti kuhanega fižola, dve zajemalki tekočine, v kateri se je kuhal in ju zmešamo v redek pire. Pire iz fižola primešamo v čebulno osnovo.
6Iz lonca vzamemo kuhano svinjino in vanj vmešamo kašo iz čebule in fižolovega pireja. Dodamo še nasekljan peteršilj in en cel feferon. Poskusimo, če je dovolj slano, če ni dosolimo, prav tako preverimo, koliko je pikantno, če je dovolj, spustite feferon.
7Kuhamo še 10-15 minut, da se pasulj lepo zgosti. Če ostane preredek, enostavno spasirajte še malo fižola. Postrežemo vročega, na krožnike damo še narezano meso.