Odliฤen pasulj, narejen brez moke.
Sestavine za pasulj brez moke
- 500 g suhega belega fiลพola
- 450 g prekajene svinjine (rebra, vrลกiฤki, vrat..)
- 2 veliki ฤebuli
- peterลกiljeva korenina
- steblo zelene
- 1 korenฤek
- 4 stoki ฤesna
- ลกopek sveลพega peterลกilja
- 1 ลพlica sladke mlete paprike
- 1/2 ลพliฤke ostre paprike
- 30 g svinjske masti
- 50 g paradiลพnikove mezge
- 1 lovorjev list
- 1 feferon
- sol
- poper
Priprava
1Fiลพol operemo in ฤez noฤ namakamo v hladni vodi.
2Korenฤek in peterลกiljevo korenino ostrgamo in nareลพemo na majhne koลกฤke. 1 ฤebulo in ฤesen olupimo in drobno nasekljamo. Steblo zelene nareลพemo na majhne koลกฤke. Vodo, v kateri se je namakal fiลพol odcedimo, dodamo sveลพo vodo in vso nasekljano zelenjavo, korenฤek, ฤebulo, peterลกiljevo korenino, zeleno in ฤesen.
3Suho meso operemo pod hladno vodo in da dodamo fiลพolu. Dodamo ลกe lovorjev list in na zmernem ognju kuhamo pribliลพno eno uro, do ure in pol, da se fiลพol in suho meso zmehฤata oziroma skuhata.
4Drugo ฤebulo drobno nasekljamo, v ponvi segrejemo svinjski mast, na njo stresemo nasekljano ฤebulo, jo malo posolimo in dodamo ลกฤepec sode bikarbone, da se ฤebula prej razpusti. Duลกimo jo toliko ฤasa, da se popolnoma razpusti.
5Odstavimo z ognja in vanjo damo sladko in ostro papriko, paradiลพnikovo mezgo in dobro premeลกamo. Iz posode vzamemo dve pesti kuhanega fiลพola, dve zajemalki tekoฤine, v kateri se je kuhal in ju zmeลกamo v redek pire. Pire iz fiลพola primeลกamo v ฤebulno osnovo.
6Iz lonca vzamemo kuhano svinjino in vanj vmeลกamo kaลกo iz ฤebule in fiลพolovega pireja. Dodamo ลกe nasekljan peterลกilj in en cel feferon. Poskusimo, ฤe je dovolj slano, ฤe ni dosolimo, prav tako preverimo, koliko je pikantno, ฤe je dovolj, spustite feferon.
7Kuhamo ลกe 10-15 minut, da se pasulj lepo zgosti. ฤe ostane preredek, enostavno spasirajte ลกe malo fiลพola. Postreลพemo vroฤega, na kroลพnike damo ลกe narezano meso.