Mesno-krompirjev burek z domačim testom

Znam svetuje

Najboljši burek je domač! V tem receptu boste pripravili pravo bosansko poslastico – z ročno vlečenim testom, sočno mešanico mletega mesa in krompirja, ter hrustljavo zapečeno skorjico. Idealno za kosilo, večerjo ali kar tako – ker paše.

Sestavine za mesno-krompirjev burek z domačim testom

Za testo

  • 500 g mehke bele moke (tip 400)
  • 1 žlička soli
  • 300 ml mlačne vode (po potrebi prilagodite)
  • 2 žlici olja (za testo)
  • olje za premaz (cca 100 ml)

Za nadev

  • 300 g mlete govedine (ali mešanica svinjine in govedine)
  • 2 srednje velika krompirja (olupljena in naribana)
  • 1 večja čebula (drobno sesekljana)
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke popra
  • 1/2 čajne žličke rdeče paprike (neobvezno)
  • malo olja (za prepraženo čebulo, po želji)

Postopek

1V večji posodi zmešajte moko in sol. Dodajte mlačno vodo in olje, nato zamesite gladko testo. Gnetite vsaj 10 minut, da postane elastično. Oblikujte kepo testa, jo premažite z malo olja in pokrijte z mokro kuhinjsko krpo. Pustite počivati 30–45 minut pri sobni temperaturi.

2Krompir olupite in ga grobo naribajte, nato ga dobro ožemite. Zmešajte ga z mletim mesom, čebulo, soljo, poprom in po želji še s papriko. Po želji lahko čebulo predhodno rahlo popražite, za bolj mehak okus.

3Delovno površino rahlo naoljite. Kepo testa razvaljajte v krog, nato pa začnite vleči testo z rokami – od sredine navzven – dokler ni skoraj prozorno. Če se kje strga, ni panike – burek bo vseeno odličen.

4Enakomerno razporedite nadev po testu (lahko po vsej površini ali samo ob robu). Po želji malo pokapajte z oljem. Zavitke zvijte (v spiralo ali v več zavitkov) in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač po vrhu premažite z malo olja.

5Pečico segrejte na 200 °C (ventilatorsko). Pecite burek 35–40 minut, dokler ne dobi lepe zlato-rjave barve in hrustljave skorjice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite